Logo demaasroute.nl


De initiatiefnemers van de Amnesty International Schrijfmarathon met van links naar rechts Frits Rommers, Lenny Blom, Lidy van Dam en Piet Blom. Foto: Yuri Floris Fotografie
De initiatiefnemers van de Amnesty International Schrijfmarathon met van links naar rechts Frits Rommers, Lenny Blom, Lidy van Dam en Piet Blom. Foto: Yuri Floris Fotografie (Yuri Floris Fotografie)

Amnesty Schrijfmarathon en film

Amnesty-groep Heusden/Waalwijk doet ook dit jaar weer mee aan de Wereldwijde Schrijfmarathon in het kader van de Dag van de Universele Rechten van de Mens. In Waalwijk wordt de Schrijfmarathon op donderdag 7 december gecombineerd met een film uit de serie Movies That Matter.

WAALWIJK/HEUSDEN - Amnesty Nederland organiseert de Schrijfmarathon voor de vijfde keer. De afgelopen vier evenementen maakten enorm veel enthousiasme en betrokkenheid los. Er worden duizenden brieven verstuurd, ieder jaar meer. En dat is mooi, want hoe hoger de stapel, des te groter is de vuist tegen onmacht. Amnesty-lid Lenny Blom vertelt: "Tijdens de Schrijfmarathon wordt wereldwijd geschreven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Van Nieuw-Zeeland tot Ghana en van Brazilië tot Japan klimmen mensen massaal in de pen. Ook in Waalwijk en Heusden. We vragen daarmee om vrijlating van gewetensgevangenen en berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Om terugdringing van de doodstraf, marteling en discriminatie. De brieven geven hoop aan gevangen mensenrechtenverdedigers." Lidy van Dam: "Dit jaar staat onder anderen de Chinese mensenrechtenverdediger Ni Yulan centraal. Zij wordt al 15 jaar geïntimideerd, is herhaaldelijk gevangen gezet en gemarteld, waardoor ze in een rolstoel terecht kwam."
Amnesty krijgt vaak de vraag of de schrijfacties wel helpen. "Ja, de bombardementen met brieven hebben effect", weet Ria Brouwer. "Niemand wil te boek staan als onderdrukker, folteraar of tiran. We krijgen van Amnesty regelmatig berichten over de resultaten van de acties." De schrijfactie van 7 december wordt gecombineerd met het tonen van de feelgoodfilm Nice People uit de serie Movies That Matter, over het eerste Somalische Bandy-team (soort ijshockey) ter wereld, bestaande uit Somalische immigranten, wonend in het 'vriendelijke' Zweedse plaatsje Börlange. Hoewel de jongens nooit eerder op de schaatsen stonden, willen ze meedoen aan de wereldkampioenschappen Bandy in Siberië.

Voor de Schrijfmarathon staat donderdag 7 december Atelier Winterdijk30b in Waalwijk open van 19.30 tot 22.30 uur. De film Nice People start om 20.30 uur. De avond is geheel gratis. Er liggen voorbeeldbrieven klaar. In Drunen in De Open Hof aan de Vennestraat kan worden geschreven op zondag 10 december, voorafgaand of na de kerkdienst. Voor nadere informatie: secretariaat Amnestygroep Heusden: 0416-372826.

Meer berichten
Shopbox