Het nieuwe hoofdkwartier van Scouting Andreas Zijlmansgroep uit Waalwijk - achter de rijhal van De Paardenvriend - krijgt een piramidevorm met een houten uitstraling.
Het nieuwe hoofdkwartier van Scouting Andreas Zijlmansgroep uit Waalwijk - achter de rijhal van De Paardenvriend - krijgt een piramidevorm met een houten uitstraling.

Scouting AZG mag eindelijk gaan bouwen

Op vrijdag 15 december hebben wethouder Hans Brekelmans en voorzitter Kees van Heesbeen en secretaris Tini Mulders van Scouting Andreas Zijlmansgroep, de opstalrecht- en de gebruiksovereenkomst voor een nieuw te bouwen hoofdkwartier ondertekend. Deze zal nabij de bossen verrijzen. Twaalf jaar geleden werd daartoe het eerste gesprek gevoerd.

WAALWIJK - Destijds, in 2005, waren er plannen om het gemeentehuis uit te breiden. Kees van Heesbeen: "We zijn de buren, dus liet de toenmalige burgemeester Jan de Geus weten dat we zouden moeten verkassen. Moeite hadden we daar niet echt mee, want het centrum werd meer en meer volgebouwd. Dus was er minder ruimte voor buitenactiviteiten." Het plan ging echter niet door. Er kwam een nieuw gemeentehuis aan de Taxandriaweg.

Een paar jaar later leek het erop dat AZG toch afscheid zou gaan nemen van zijn hoofdkwartier. Van Heesbeen: "Er was een nieuw idee opgepopt: Cultuurhistorisch Ankerpunt. Het centrum zou een culturele facelift krijgen door het Leder- en Schoenenmuseum ernaartoe te halen. De bioscoop zou terugkomen. Ook dat ging niet door. Ondertussen kwamen we meer knijp te zitten. Er was een grote parkeerplaats aangelegd, het nieuwe gemeentehuis had ruimte in beslag genomen. We wilden heel graag weg." Wel kocht de gemeente het pand voor 115.000 euro. In het licht van de nieuwe variant (Museum PLUS) beziet de gemeente wat de mogelijke bestemming van deze locatie wordt.

Uiteindelijk is de verhuiswens van Scouting AZG toch gehoord. "We zijn er heel blij mee", zegt Van Heesbeen. "We komen nu achter de rijhal van De Paardenvriend te liggen. Ideaal, daar hebben we een heel groot grasveld ter beschikking. En de bossen zijn vlakbij. Scouts en bossen, ze horen bij elkaar." Het heeft wel erg lang geduurd: twee passen vooruit, dan weer eentje terug. "Toch hebben we er altijd in geloofd dat het goed zou komen. De verhouding met de gemeente is altijd goed geweest."

In de zomer van 2018 start de bouw. "Het wordt een piramidevormig gebouw met een houten uitstraling", legt penningmeester Rob van Geffen uit. "De keus voor een piramide geeft het gebouw allure, bovendien is het ook logisch. Want de activiteiten zullen vooral op de begane grond en de eerste verdieping plaatsvinden. Nieuwbouw kost een paar centen. Van Geffen: "Net als De Paardenvriend krijgen we een eenmalige verplaatsingssubsidie. Daarnaast hebben we behoorlijk gespaard. Door verschillende acties, onder meer de Santa Run, is er extra geld gegenereerd. Met een hypotheek maken we het rond."

Meer berichten