Tijdens het elfde Tonpratersgala zullen zeven acts in de Waspikse ton verschijnen. Daaronder twee plaatselijke acts: Marie Antoinette Rekkers en de Foute Mannen. Het gala vindt voor de eerste keer op zaterdagavond plaats.
Tijdens het elfde Tonpratersgala zullen zeven acts in de Waspikse ton verschijnen. Daaronder twee plaatselijke acts: Marie Antoinette Rekkers en de Foute Mannen. Het gala vindt voor de eerste keer op zaterdagavond plaats. (Foto: Marcel Donks)

Het elfde Tonpratersgala in Waspik gaat op lokale tour

Carnaval begint in Waspik officieus met het Tonpratersgala dat Den Bolder op zaterdagavond 13 januari organiseert. Dit jaar vindt het gala, dat gezien wordt als opwarmer voor het Songfestival en carnaval, voor de elfde keer plaats. In een nieuwe opzet: de organisatie gokt de komende jaren op meer plaatselijk talent in de ton.

WASPIK - Vroeger werd er vooral tijdens de carnavalsdagen aan tonpraten gedaan. De laatste jaren is het vooral een activiteit die gebruikt wordt als opwarmer voor het carnavalsfeest. Het is een rondreizend circus van tonpraters dat in het zuiden des lands vanaf 11-11 tonpratersgala's aandoet. Drukke tijden voor de tonpraters die soms drie tot vier optredens in een weekend hebben. In Den Bolder komen de tonpraters graag. Voor de organisatie de uitdaging om steeds verschillende typetjes in de ton te krijgen.

Het Tonpratersgala in Den Bolder wordt jaarlijks druk bezocht en zonder uitzondering moet een groot deel van het publiek huilen van het lachen. Een succes dus, maar toch gaat Den Bolder het bij de komende editie over een andere boeg gooien. "Het Tonpratersgala nieuwe stijl", vertelt Marjoleine Veldhuisen die namens Den Bolder bij de organisatie is betrokken. "Eigenlijk kun je het ook oude stijl noemen. We willen namelijk graag de plaatselijk mensen met een vleugje humor en lef uitnodigen om een buut te maken en in de ton plaats te nemen. Want de plaatselijke onzin kan toch het beste door plaatselijk talent vertolkt worden. Daarmee wordt het voor de bezoekers uit Waspik nog leuker om naar het gala te komen. Daarnaast verplaatsen we het gala van zondagmiddag naar zaterdagavond; daar hoort het ook thuis."

De lokale bijdrage komt van Marie Antoinette Rekkers en van de Foute Mannen, beide uit Waspik. De Foute Mannen zijn bekend van het Waspikse Songfestival. "We hopen dat dit lokaal talent een opmaak vormt naar meer plaatselijke deelname. Maar dit is een mooi begin. We hebben ook nog typetjes van Cees Coolen, Wichard de Benis, Tinus Plotseling, Jan Schellekens en René van Boxtel. Laatstgenoemde is voor de tweede keer te gast in Waspik. Stuk voor stuk zijn het toppers die de zaal ongetwijfeld plat gaan krijgen."

Het elfde Tonpratersgala wordt gehouden op zaterdag 13 januari in Den Bolder in Waspik. Het gala begint om 20.00 uur. Na afloop is er feest met een DJ. Kaarten voor het Tonpratersgala zijn à 8,50 euro te koop via www.denbolder.nl.

Meer berichten