Kunstencentrum Waalwijk was met een fotografiesessie voor kinderen ook aanwezig op de Grote Sport na School Kick-Off 2018 in sporthal De Slagen in Waalwijk. Foto: Wieke Hoeke/Hoeke Fotografie
Kunstencentrum Waalwijk was met een fotografiesessie voor kinderen ook aanwezig op de Grote Sport na School Kick-Off 2018 in sporthal De Slagen in Waalwijk. Foto: Wieke Hoeke/Hoeke Fotografie (Foto: Wieke Hoeke )

Koppeling tussen sport en cultuur

Aan de Grote Sport na School Kick-Off 2018, die vorige week donderdag in sporthal De Slagen voor de derde keer werd gehouden, was ook een cultureel tintje gekoppeld. Kinderen konden naast honkballen, badminton en judo ook kennismaken met fotograferen. Vreemd? Nee, niet echt.

WAALWIJK - Een gek hoedje opzetten, of je verkleden als een adellijke dame. Daarna jezelf laten vereeuwigen met een fototoestel, waarbij een glasplaat op een tafel de werkelijkheid zelfs nog een beetje vertekent: ook dat was tijdens de sportmanifestatie mogelijk. Kiekjes maken en calorieën verbranden: een connectie is er niet. En toch is het niet vreemd dat wij hieraan meedoen, vindt Susanne Vreeburg, afdelingshoofd cultuureducatie van Kunstencentrum Waalwijk. "Net als veel sportverenigingen trekken ook wij een jong publiek. En we bieden ook danslessen aan. Dansen is bewegen, vandaar." Vooralsnog is Kunstencentrum Waalwijk de enige uit de culturele sector die zich heeft aangemeld. Vreeburg: "Dat zal niet zo blijven, denk ik. Deze kick-off is zeker ook interessant voor muziek- en dansscholen."

Als Vreeburg gelijk krijgt, dan wordt het nog meer puzzelen voor de buursportcoaches in de gemeente Waalwijk die deze sportieve happening voor de jeugd op touw heeft gezet. "We hebben er drie verenigingen bijgekregen. Honkbal, volleybal en zelfs de zwemclub", zegt Femke van der Velden: "Daardoor moesten we enigszins schipperen met de ruimte. Het grote voordeel was wel dat de groepen kleiner werden. Kinderen konden actiever sporten, de verenigingen konden zich beter profileren." Het aantal deelnemende kinderen, dat blijft stabiel. "Ook vorig jaar en de eerste keer dat we dit opzetten, waren het er ongeveer honderd. Er doen vooral jonge kinderen mee."

Een van die nieuwkomers is Kickers. "Vorig jaar deden mijn twee kinderen mee", zegt Renate Verstraten: "Dat was zó leuk, we vonden dat we als club niet konden achterblijven. Bovendien kunnen we wel wat extra leden gebruiken. Dit evenement is al geslaagd als er een paar kinderen een keer de binnentrainingen mee willen doen." De lat niet te hoog leggen, dat is alleen maar goed, vindt Van der Velden. "De kick-off moet je vooral zien als een visitekaartje. Wil je als kleinere en minder bekende sport echt leden aantrekken, dan moet je structureel naar buiten toe. Bijvoorbeeld gymlessen geven op scholen."
Kickers deed zijn naam wel eer aan: elke sessie werd afgesloten met een het optillen van een mat waarop een kind zat om die vanaf een meter of twee hoogte op de grond neer te laten vallen. "Dit was echt kicken", vond Ilvy Snoeren.

Meer berichten