Zaterdag 3 februari collecteert de Hersenstichting in het centrum van Waalwijk. Daarbij zorgen het Metallikoor en drie duo's onder leiding van Franki Münninghoff voor stevige rock en metal noten. Foto: Franki Münninghoff
Zaterdag 3 februari collecteert de Hersenstichting in het centrum van Waalwijk. Daarbij zorgen het Metallikoor en drie duo's onder leiding van Franki Münninghoff voor stevige rock en metal noten. Foto: Franki Münninghoff

Collecte Hersenstichting in centrum Waalwijk

Iedereen weet dat we onze hersenen moeten gebruiken om na te denken. Onze hersenen sturen ook heel veel processen in ons lichaam aan. Ze zijn dus van cruciaal belang. Hoewel de hersenen goed beschermd in de schedel liggen, kunnen ze beschadigd raken. De Hersenstichting zet zich in voor onderzoek naar oorzaken en gevolgen van hersenafwijkingen en naar hoe we daarmee om kunnen gaan. Zaterdag wordt er gecollecteerd in het centrum van Waalwijk en Metallikoor rockt daarbij.

WAALWIJK – Hersenen hebben we allemaal en dus kunnen ze bij iedereen beschadigd raken. We spreken van aangeboren en niet-aangeboren hersenafwijkingen. Een kind dat geboren wordt met een aangeboren hersenafwijking kan helaas niet genezen, maar wel gestimuleerd worden in de ontwikkeling.
Niet-aangeboren hersenafwijkingen ontstaan bijvoorbeeld door een ongeval, een val of door een klap tegen het hoofd. Of door zuurstofgebrek zoals bij bijna-verdrinking, door een bloeding, het afsluiten van een bloedvat, of door een gezwel in de hersenen. Dit zijn dingen die iedereen kan overkomen. Maar liefst één op de vier mensen krijgt te maken met een hersenafwijking. Als de hersenen in meer of mindere mate uitvallen raak je een stuk van jezelf kwijt, krijg je bijvoorbeeld moeite met je gedachten op orde krijgen, met concentreren, onthouden, praten. Het kan ook zijn dat je gedrag verandert of dat je snel vermoeid raakt. Hoe dat allemaal werkt in de hersenen weten we nog steeds niet precies.
Het overkwam ook Brian Raaijmakers (48) uit Heusden: "Toen ik 46 was heb ik een TIA gehad. Ik had daar nooit eerder bij stilgestaan. Dat overkomt een ander en altijd oudere mensen, denk je. Maar het gebeurde mij. Zomaar, vanuit het niets kon ik ineens niet meer lezen. Eerst hadden we niet door wat er aan de hand was. Later ben ik naar het ziekenhuis gebracht waar de diagnose werd gesteld. Ik raakte kwijt waar ik mijn brood mee verdiende, met name mijn analytische vermogen. Ik bouwde bijvoorbeeld rekenprogramma's op pensioengebied, dat lukte niet meer. Gelukkig was het voor mij ook niet het einde van mijn leven. Ik kreeg er ook veel voor terug. Ik werd socialer, had ineens veel meer tijd voor anderen en voor hobby's. Zo zing ik nu bij Metallikoor, samen met een stel fantastische kerels. Geweldig gewoon. Daarom ben ik zo blij dat we met dit koor en nog drie duo's op zaterdag 3 februari op het pleintje voor de HEMA in Waalwijk een vrolijke bijdrage kunnen leveren aan de collecte van het Hersenstichting. Want er is nog veel onderzoek nodig naar oorzaken en gevolgen van hersenafwijkingen en hoe we daarmee om kunnen gaan." Voor meer informatie: www.hersenstichting.nl.

Meer berichten