De leerlingen en begeleiders die volgende week naar Frankrijk vertrekken.
De leerlingen en begeleiders die volgende week naar Frankrijk vertrekken. (Foto: Jasmijn Stikvoort)

MET-leerlingen gaan naar Frankrijk

Bart van Iersel en Loes Vos emigreerden half 2017 naar Frankrijk om daar een B&B te starten. Dochter Amber (17) ging mee, net nadat zij haar tijd op MET praktijkonderwijs in Waalwijk had volbracht. Volgende week gaan 13 leerlingen van MET stage lopen bij het gezin in Frankrijk.

WAALWIJK - "Nee, het is geen vakantie", benadrukt teamleider Eric de Kleijn van MET met een quasi strenge blik. "Maar we gaan er wel een leuke tijd van maken!", is de prompte reactie van zijn collega Eefje van Limpt en de leerlingen Dave van Bruchem (16) en Lizzy van Gurp (16).
Stage lopen in het buitenland wordt steeds normaler gevonden, maar dat is het zeker niet voor leerlingen van de praktijkschool, van wie sommigen nog nooit in het buitenland zijn geweest.
Eefje van Limpt is de aanstichtster: "Ik had Amber in de klas. Toen zij naar Frankrijk vertrok, beloofde ik een keer te gaan kijken. Ik was daar afgelopen zomer en zag hoe goed Amber het doet daar. Onder begeleiding van Loes en Bart, twee mensen met een groot hart en een wijs verstand, ontwikkelt Amber zich tot een leuke meid met meer zelfvertrouwen en een goede praktische werkervaring. Dat wil ik voor onze andere leerlingen ook. Ik wil hun die ervaring ook bieden."
Loes, Bart en Amber waren meteen enthousiast. Het plan werd aan de school voorgelegd en al snel werden er knopen doorgehakt. Eric de Kleijn: "Dertien van onze fase-4 leerlingen gaan onder begeleiding van de leerkrachten Eefje, Joan Oostendorp, mijzelf en een externe begeleider naar midden Frankrijk om bij Maison Les Galettes, de B&B van Loes en Bart, ervaringen op te doen." Eefje: "Onze leerlingen zijn echt praktijkgericht en zullen daar ervaring opdoen in hun eigen leerrichting: koken, in de tuin werken, schoonmaken. Net zoals ze dat hier doen, maar dan in een heel andere omgeving."
Dave en Lizzy staan te trappelen om te gaan. Dave: "Leuk om nieuwe dingen te ontdekken en kijken hoe het daar werkt. Ik werk hier in de keuken en hoop daar ook voor ons allen lekker te koken. Als het weer mee zit zullen we waarschijnlijk op een Frans marktje eten kopen, dat is leuk!" Lizzy: "Ik zal helpen in en rond het huis." Spannend vinden ze het allebei ook, naar het buitenland. Lizzy: "Maar we gaan met een heel leuke groep, dus dat komt wel goed."
Loes, Bart en Amber, die alle drie ook erg uitzien naar de komst van de leerlingen, hebben een mooi programma samengesteld voor goed en slecht weer. De werkzaamheden zullen worden afgewisseld met ontspannende activiteiten op en ook buiten hun terrein. Het idee is nu al de leerlingen van de volgende jaren deze ervaring ook aan te bieden.

Meer berichten
Shopbox