Een luisterclub is bedoeld om klassieke muziek beter te begrijpen waardoor je er nog meer van kunt genieten. Op donderdag 17 mei is er een informatiebijeenkomst in de Waalwijkse bibliotheek. Foto: Simon van Boxtel
Een luisterclub is bedoeld om klassieke muziek beter te begrijpen waardoor je er nog meer van kunt genieten. Op donderdag 17 mei is er een informatiebijeenkomst in de Waalwijkse bibliotheek. Foto: Simon van Boxtel (Foto: Simon van Boxtel)

Waalwijk krijgt muziekluisterclub

WAALWIJK - Geïnteresseerden in klassieke muziek in Waalwijk kunnen op donderdag 17 mei aanstaande kennismaken met het idee van een 'muziekluisterclub'. Zo'n club is bedoeld om klassieke muziek beter te begrijpen waardoor je er nog meer van kunt genieten. De informatiebijeenkomst voor een luisterclub klassieke muziek is 's-middags om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur en is gratis bij te wonen in de Waalwijkse bibliotheek aan de Wilhelminastraat 4a.

Het is een initiatief van de bieb samen met de landelijke organisatie Senia. Deze stichting brengt mensen met eenzelfde culturele interesse bij elkaar, in dit geval is dat klassieke muziek. Het gaat om groepen van idealiter 6 tot 8 personen, die zeven keer per jaar bij elkaar komen. Senia levert het studie- en discussiemateriaal in de vorm van luisterwijzers en ambassadeurs van deze gestaag groeiende organisatie – ruim 1100 lees-en luisterclubs met ruim 7000 deelnemers - geven uitleg over de werkwijze van de clubs en beantwoorden vragen van mensen die interesse hebben in klassieke muziek.

Samen op pad
Veel mensen maken namelijk deel uit van één of meerdere clubs, omdat ze belangstelling hebben voor de aangeboden disciplines, zoals filosofie, Nederlandse en vertaalde literatuur, (kunst)geschiedenis en klassieke muziek. Het gaat overigens per se níet om cursussen met een docent. Deelnemers gaan namelijk samen op pad om met elkaar van gedachten te wisselen over een gezamenlijk gekozen muziekwerk.

Keuze genoeg
De site www.senia.nl biedt nog meer informatie over deze unieke aanpak, over de kosten én ervaringen van enthousiaste deelnemers! Want, samen luisteren, is samen genieten!Op de site vind je alle muziekwerken waaruit je kunt kiezen. Zo staan de Winterreise van Schubert, de Nozze van Mozart en de 'Symfonie Fantastique' van Berlioz op de lijst. Maar ook de 'Goldbergvariaties' van Bach is een veel gekozen muziekwerk net zoals de schitterende 'Schilderijententoonstelling' van Moussorgsky. Maar ook moderne(re) klassieke muziek kan gekozen worden. De 'Rhapsody in blue' van Gershwin en de 'Vier letzte Lieder' van Strausz zijn te beluisteren net zoals de 'L'histoire du soldat' van Stravinsky. Keuze genoeg derhalve en een garantie voor mateloos genieten.

Is je interesse gewekt? Kom dan op 17 mei van 14.00 tot 16.00 uur naar de Waalwijkse bieb. Je hoeft je overigens niet op te geven voor deze oprichtingsbijeenkomst. Het mag wel, ook als je andere vragen hebt, of, als je onverhoopt verhinderd bent. Of, het kan zomaar, als je interesse hebt voor andere leesclubs! Mail ze dan naar info@senia.nl. Tot donderdag 17 mei in de Waalwijkse bibliotheek aan de Wilhelminastraat 4a in Waalwijk!

Meer berichten