Foto: Martin van der Plas

Mandevilla 'Diamantina'

Deze Mandevilla 'Diamantina' Topaze Vermillion is een helderrood bloeiende klimplant die graag op een warme plaats in een ruime pot tegen een klimsteun groeit.

Deze week staan bij GroenRijk schitterende, exotische klimplanten uit Zuid-Amerika in de schijnwerpers. Planten die daar in de natuur tot wel 4 à 5 m hoog in de bomen kunnen klimmen. Als kuipplant op het terras en zoals je ze nu bij GroenRijk kunt kopen - tegen een klimpiramide in pot gekweekt - blijven ze een stuk lager. Het gaat om de Mandevilla 'Diamantina' Topaze Vermillion, een al in 2012 geïntroduceerde, sterk verbeterde Mandevilla-cultivar die jarenlang maar beperkt verkrijgbaar was.

Een exotische plant die van vroeg in de zomer tot ver in het najaar bloeit met schitterende, grote, zacht geurende, prachtig helderrode trompetbloemen met een warm geel hart. Deze klimplant is 's winters makkelijk (vorstvrij) over te houden en zal na iedere winter weer geweldig gaan bloeien.

De warmrode, trompetvormige bloemen van Dipladenia 'Diamantina' Topaze Vermillion doen aan die van de oleander denken. De grote bladeren (met een duidelijke middennerf ) zijn prachtig, zacht glanzend en donkergroen. Na de bloei verschijnen bij de planten in de natuur van de Zuid-Amerikaanse oerwouden sigaarvormige vruchten aan de planten. Bij de gekweekte planten gebeurt dat zelden. Maar dan weet je dat het wel kan (als de bloemen toevallig door een of ander insect worden bestoven).

Mandevilla's hebben net zoals Dipladenia's een klimsteun nodig waar ze tegenaan moeten worden geleid. Geef je Mandevilla 'Diamantina' Topaze Vermillion voldoende ruimte, dan bloeit hij rijker. In de zomer (vanaf half mei) staat hij liefst buiten op een zonnige tot licht beschaduwde plek. Geef regelmatig water (de potkluit niet laten uitdrogen), maar zorg wel dat overtollig water kan weglopen. Deze planten houden niet van 'natte voeten'. Geef eens per veertien dagen plantenvoeding in het gietwater. Als in het najaar de buitentemperatuur onder 10 °C zakt, de plant binnen zetten. Grote kans dat hij dan nog steeds bloeit. Laat hem op een lichte, vorstvrije plek overwinteren bij temperaturen tussen 10 en 16 °C. Deze groenblijver moet je ook 's winters (matig) water blijven geven. In het voorjaar de buigzame, slappe scheuten inkorten voor hij weer naar buiten gaat. Even opletten tijdens het snoeien: het melksap uit de plant kan huidirritaties geven. Eventueel ook in het voorjaar verpotten in een iets grotere pot met wat verse, voedzame kuipplantengrond om de oude kluit heen.Mandevilla's zijn planten waar je jarenlang plezier van hebt! GroenRijk heeft alles wat je voor hun verzorging nodig hebt.

Mandevilla is een vernoeming van de Britse diplomaat Henry Mandeville (1773-1861). 'Diamantina' is een geregistreerde Amerikaanse handelsnaam voor een aantal Mandevilla-cultivars. Met de naam die achter dat 'Diamantina' wordt aangegeven, wordt iets over vorm en kleur vastgelegd.

De Mandevilla waarvan de cultivar 'Diamantina' Topaze Vermillion afstamt, komt oorspronkelijk uit hoger gelegen gebieden in Argentinië en Bolivia en is daardoor robuuster dan veel soorten die uit de hitte van het tropische regenwoud afkomstig zijn.

www.groenrijk.nl

Meer berichten