Maarten van der Weijden uit Waspik gaat in augustus de Elfstedentocht zwemmen. Om hem daarbij mentaal en financieel te ondersteunen worden er vanuit Den Bolder tal van acties georganiseerd.
Maarten van der Weijden uit Waspik gaat in augustus de Elfstedentocht zwemmen. Om hem daarbij mentaal en financieel te ondersteunen worden er vanuit Den Bolder tal van acties georganiseerd. (Foto: Marcel Donks)

"Iedereen moet enthousiast worden"

WASPIK - Olympisch kampioen zwemmen Maarten van der Weijden is inwoner van Waspik. En daar is het dorp trots op. Daarom worden er tal van acties georganiseerd om de Elfstedentocht die Maarten gaat zwemmen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KWF te ondersteunen. Op korte termijn zijn dit een bingo en een 11-Dorpen Fietstocht.

Door Marcel Donks

Het verhaal van zwemmer Maarten van der Weijden is inmiddels bekend. Hij had zestien jaar geleden acute lymfatische leukemie, wist ervan te genezen en kreeg het zelfs voor elkaar om daarna als lange afstand zwemmer op de Olympische Spelen in 2008 een gouden plak te behalen. Daarna ging hij nog verschillende sportieve uitdagingen aan, meestal gekoppeld aan het KWF om zodoende geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker.

Verschillende manieren
Maarten gaat tussen 18 en 20 augustus de ruim 200 kilometer van de Efstedentocht zwemmen. In de aanloop daar naartoe zijn tal van acties vanuit het dorp met Marjoleine Veldhuisen van Den Bolder als grote initiator. "We willen Waspik en omgeving warm krijgen om de tocht te sponsoren. Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je een deel van de tocht samen met Maarten mee zwemmen. We willen een Team Waspik opstarten dat gesteund door Zwemvereniging Waalwijk in training gaat om mee te zwemmen. Je kunt net zoveel mee zwemmen als je zelf kunt en wilt."

Middenstand schenkt gul
Naast actieve deelname proberen Marjoleine en haar team van vrijwilligers zoveel mogelijk geld bijeen te brengen als sponsoring voor de tocht. Zo is er op woensdag 16 mei een grote bingo in Den Bolder waarvoor de Waspikse middenstand gul prijzen heeft geschonken. Deelnemen kan door een kaart van 11 euro te kopen. De avond begint om 19.30 uur en in de pauze is er een optreden van een muzikaal gezelschap.

Een grotere activiteit is de 11-Dorpen Fietstocht op zondag 1 juli. "Recreatieve fietsers kunnen een uitgezette tocht van 45 km maken rond Waspik. Voor mensen die vaker lange afstanden fietsen is er de tocht van 111 km door het Brabantse buitengebied."

Meer berichten