The Lemon Barrel werd speciaal voor het Halve Zolen Festival gebouwd.
The Lemon Barrel werd speciaal voor het Halve Zolen Festival gebouwd.

Programma Halve Zolen Festival groeit

WASPIK - Zondag 17 juni van 11.00 tot 17.00 uur wordt het Halve Zolen Festival gehouden in Waspik. Alle activiteiten van muziek, dans, theater en cultuur worden dit jaar gecentreerd in de Benedenkerkstraat en op drie geheime locaties in de buurt.

Waspik omarmt ook dit jaar het Halve Zolen Festival. Na de succesvolle kick-off van het vorig jaar, zetten diverse bewoners ook nu weer hun deuren wagenwijd open. Die gastvrijheid en het enthousiasme verraste Fred van der Velden (54), beheerder bij sociaal cultureel centrum Den Bolder niet: "Bij de evaluatie maakten de mensen die hun huis, tuin, schuren of andere eigendommen openstelden onomwonden duidelijk dat verplaatsen van het festival naar een andere plaats niet eerlijk zou zijn. Vorig jaar was het immers nog een try-out, dus nu willen ze heel graag aan een echte editie meewerken."

Speelplekken
De route van vorig jaar was ruim 7 km. Dat bleek veel te lang, want er was zoveel te zien, dat bezoekers geen tijd hadden om alles te bezoeken. "We zochten dus naar een meer centrale plek, waar we Waspik letterlijk binnenste buiten konden keren", vertelt Fred. "We hebben een paar mooie gebieden zoals de Benedenkerkstraat, het centrum, Vaartje en Waspik Boven die uitstekend geschikt waren, dus we moesten kiezen. In de Benedenkerkstraat zijn alle locaties van het vorig jaar nu ook weer beschikbaar en er komen er nog vijf bij als speelplek. Daar zullen de pijlers van het Halve Zolen Festival: schoenen/leer, beweging/transport, cultuur en natuur heel mooi tot hun recht komen door een enorme variëteit aan optredens en performances bij de bewoners thuis."
En Fred kan het weten, want hij heeft contact met alle deelnemers en weet precies wat er overal te zien en te beleven zal zijn. Inmiddels groeit die lijst met deelnemers nog steeds, waardoor een gezellige mix van professionals en amateurs gaat zorgen voor allerlei verrassende ontmoetingen.

Tuktuk
Aan de beide ingangen van het festivalterrein zullen de hele dag bezoekers met Tuktuks vervoerd worden naar een geheime speelplek. Daar wacht hun een exclusief optreden, want in zo'n Tuktuk is maar plaats voor zes personen. De derde geheime buitenlocatie zal te bereiken zijn met een speciaal treintje, dat de gehele dag heen en weer rijdt en waarin plaats is voor zo'n 50 personen. Fred: "We houden de buitenlocaties bewust geheim, want we willen de bezoekers een speciale ervaring bieden."
Speciaal voor de kinderen is ook een andere route buiten het festivalterrein gemaakt. "Acting Out komt naar Den Bolder. Dat is een groot theaterfestival, dat de voorgaande twee jaren in De Leest in Waalwijk is gehouden", legt Fred uit. "Cursisten van het Kunstencentrum Waalwijk van alle leeftijden tonen dan hun theater- en muziekvoorstellingen waar ze een heel jaar aan gewerkt hebben. Vanaf het festivalterrein komen de kinderen ook langs een net geopende kindernatuurspeeltuin en langs een kinderboerderij, dus ze hoeven zich zeker niet te vervelen."

Ondertussen zijn alle voorbereidingen in volle gang. Zo gaan Waspikse kunstenaars het festivalterrein aankleden, zodat alle speellocaties goed herkenbaar zullen zijn en is bijvoorbeeld de groep die vorig jaar de imposante Lemon Barrel bouwde al druk bezig met een nieuwe attractie. Kortom: het Halve Zolen treintje komt op stoom. Voor meer informatie: www.halvezolenfestival.nl.

Meer berichten