Natuurlijk hoopt de harmonie met het dauwtrappen altijd op een zonnige en stralende Hemelvaartsochtend. Maar de dichte mist vorig jaar zorgde voor een mysterieuze sfeer op het Halve Zolenpad naar Raamsdonk.
Natuurlijk hoopt de harmonie met het dauwtrappen altijd op een zonnige en stralende Hemelvaartsochtend. Maar de dichte mist vorig jaar zorgde voor een mysterieuze sfeer op het Halve Zolenpad naar Raamsdonk. (Foto: Marcel Donks)

Vroeg uit de veren voor het Dauwtrappen

Volgens traditie gaat de Koninklijke harmonie Volksvlijt en Volksvermaak uit Waspik op Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei, dauwtrappen. Om iedereen de kans te geven deze unieke sfeer te proeven, mag iedereen die een instrument kan bespelen meelopen in de stoet die vanaf 06.00 uur door de Waspikse straten trekt.

WASPIK - Dauwtrappen is een opmerkelijke activiteit die al in de negentiende eeuw plaatsvond. Mensen kenden aan dauw magische krachten toe. Ze stonden op Hemelvaartsdag om drie uur 's morgens op om op hun blote voeten in het bedauwde gras te gaan dansen en zingen. De dauw zou een genezende werking hebben en onder meer zeer heilzaam zijn tegen zomersproeten. Het dauwtrappen moest zo vroeg gebeuren, omdat de ochtendwandelaars wel op tijd terug moesten zijn voor de mis om negen uur. Veel dauwtrappers verdreven de ochtendkou met een meegenomen borrel. Het dauwtrappen hoort bij de Nederlandse cultuurhistorie.

In Brabant heeft het dauwtrappen zich ontwikkeld tot een wandeltocht met de fanfare of harmonie. Zo ook in Waspik. De muzikanten van de Koninklijke harmonie Volksvlijt en Volksvermaak willen de vroege zonnestralen meepikken en in het decor van kwetterende vogels een muzikale rondgang door het dorp maken. "We gaan weer een mooie en sfeervolle tocht maken", vertelt secretaris Gerri Langerwerf. "Het is voor onze leden altijd een mooie gelegenheid om in ontspannen sfeer in een bijzondere entourage muziek te maken. Niet iedereen is aanwezig, maar vaak hebben we voldoende muzikanten om de stemmige marsen op goed niveau te brengen."

Net als voorgaande jaren wil de harmonie het dauwtrappen extra cachet geven en toegankelijk maken voor iedereen. Daarom kunnen mensen die een instrument bespelen actief meedoen. "Ze kunnen daarbij een instrument van ons lenen. Maar gewoon aansluiten en genieten van de muziek en de unieke sfeer is natuurlijk ook geweldig. Vorig jaar gingen we van start bij het molen monument op het Halve Zolenpad richting Raamsdonk. We liepen in de dichte mist tussen de stille weilanden. Er hing een haast magische sfeer in de polder tussen Waspik en Raamsdonk."

Het traditionele Dauwtrappen door Waspik begint donderdag 10 mei om 06.00 uur bij Den Bolder. Waar de tocht heen gaat, wordt nog angstvallig stil gehouden door de organisatie. Het wordt sowieso een nieuwe en verrassende ronde die weer eindigt bij Den Bolder. Onderweg wordt ergens aangelegd voor een kopje koffie met iets lekkers. Iedereen kan aansluiten. Bij regen gaat het niet door.

Meer berichten