De 1e plaats was voor Ali, 2e plaats Kishainy, 3e plaat Jiovanni, 4e plaats voor Hugo.
De 1e plaats was voor Ali, 2e plaats Kishainy, 3e plaat Jiovanni, 4e plaats voor Hugo.

'Wie de laatste knikker in het putje krijgt heeft gewonnen'

Zaterdag vond op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel de laatste voorronde plaats van het NK Knikkeren. Zestien kinderen mogen volgende week door naar de finale in Rhenen.

KAATSHEUVEL - Het is even schrikken voor de organisatoren als zich om 13.00 uur slechts twee deelnemers gemeld hebben op het plein. Caroline Vromans van het organiserende ContourdeTwern ziet de bui al hangen. Wat blijkt: op de website was de externe organisatie vergeten de aanvangstijd te vermelden. Een uur later kijken een twintigtal deelnemers toe hoe ex-burgemeester Wim Luijendijk samen met wethouder Gerard Bruijniks de wedstrijden officieel openen met een potje knikkeren. Tot hilariteit van de kinderen moet het potje afgebroken worden, want geen van beiden weten een knikker is het putje te krijgen. Als de commissarissen Cor, Huub, Marc en Bas hun plaatsen ingenomen hebben barst de wedstrijd los. De partij tussen de twee vrienden Boris Iordanov (10) en Damiën de Weerd (11) is spannend. "We moeten vijf minuten knikkeren. Wie de laatste knikker in het putje krijgt heeft gewonnen", legt Damien uit. Hij is een volleerd knikkeraar. Vader Hans Rijnen is als supporter meegekomen. ,,We hebben thuis voor de deur een knikkerpotje liggen. Als er één begint, dan komt de heleboel in beweging. Nu is het even niet in."
In Den Bosch op de scholen wel. Willem van Driel heeft op het schoolplein van Bossche Broek Zuid drie putjes aangelegd. "Heel de school knikkert, en mijn zoon gaat voor het NK", zegt hij gedreven. Tussen de wedstrijden door mogen de kinderen gebruik maken van de aangelegde BMX-baan, kinderbootcamp door Enjoy Outdoors, knutselen bij Yerkat of knikker raden, en zijn er in het kader van meer bewegen allerlei spelletjes. Na een gestreden afvalrace werden de eerste 4 deelnemers gehuldigd. De 1e plaats was voor Ali, 2e plaats Kishainy, 3e plaat Jiovanni, 4e plaats voor Hugo. De 16 laatst overgebleven knikkerraars gaan 16 juni naar dierenpark Rhenen om de gemeente Loon op Zand te gaan vertegenwoordigen. Succes kanjers. De knikkerwedstrijd komt volgend jaar zeker terug. Of dat weer onder auspiciën is van het NK weet Vromans nog niet. ,, We gaan eerst evalueren, en misschien gaan we volgend jaar wel het kampioenschap van Loon op Zand organiseren."

Meer berichten