Beschermvrouwe Maureen Barkey belooft met hart en handen voor deze Wereldboom te zorgen. Foto IngerMarlies Leeuwenburgh
Beschermvrouwe Maureen Barkey belooft met hart en handen voor deze Wereldboom te zorgen. Foto IngerMarlies Leeuwenburgh (Foto: )

Wolluk Stock-boom ingehuldigd als Wereldboom

Tijdens Wolluk Stock werd de markante zomereik op het terrein aan de Vijverlaan ingehuldigd als Wereldboom.

WAALWIJK - Iedere Wolluk-Stock-ganger maar ook iedere wandelaar in dit gebied zal de zomereik kennen. Al jarenlang kunnen kinderen tijdens het familiefestival onder begeleiding van Ton Stokwielder en zijn team de boom beklimmen. Zondag 1 juli werd de boom officieel ingehuldigd als Wereldboom. Stokwielder, van Stichting Wereldboom: "Als deze boom een gezonde groeiplaats krijgt, kan hij een doorsnede van wel zes meter krijgen." Hij laat met grote stappen zien hoe immens dat is. "Het gras onder de boom is al verwijderd. Er komt een voedselbos met struiken en lage beplanting. De takken die vanuit de opstaande stam groeien, worden in pentagramvorm ondersteund door staande stammen, die over tien jaar weer verzet zullen worden zodat de plaats nog groter wordt. Tussen de takken vormen zich open plekken, als je dan in de boom klimt kun je van daaruit de omgeving bekijken." Na deze toelichting speelden Richard en Eric op didgeridoo en trom voor Kokopelli, god van de Indianen, die al dansend en spelend op zijn fluit vanuit een zak op zijn rug zaden van vruchtbaarheid, plezier, voorspoed, geluk en gezondheid rond zaait. Wethouder Odabasi riep de mensen op samen te zorgen voor de boom, zodat dit een plek wordt van ontmoeting en verbinding. Het moment waarop zij het lint doorknipt is de inhuldiging van de Wereldboom. Maureen Barkey, al vele jaren als organisator van Wolluk Stock samenwerkend met Stokwielder, wordt de beschermvrouwe. Druïde Bas Visser vertelt dat in de oudst bekende geschriften al wordt verteld over de verbinding tussen mensen en bomen, beiden staand als verbinding tussen hemel en aarde. De bladeren leren ons over loslaten, de takken over groei en de wortels over de wijsheid van volharding. Bas vraagt Maureen met haar hand op de boom een tekst na te spreken waarmee zij belooft met hart en handen te zorgen voor deze Wereldboom.

Stichting Wereldboom zet zich ervoor in om bomen weer oeroud te laten worden. De twee hoofdelementen daarvoor zijn het zodanig inrichten van de groeiplaats van de boom dat die onbelemmerd kan uitgroeien tot 'oude veteraan', en honderden misschien wel duizend jaar oud kan worden. De andere kant is dat mensen hierbij een verbindende rol gaan spelen tussen de boom en de maatschappij. En nee, klimmen is echt niet slecht voor de boom!

Meer berichten