De bewoners en begeleiders van Het Oude Raadhuis met van links naar rechts Stefan, Bob, Joy, Lucas, Sietske, Timo en Esther.
De bewoners en begeleiders van Het Oude Raadhuis met van links naar rechts Stefan, Bob, Joy, Lucas, Sietske, Timo en Esther. (Foto: )

Oude Raadhuis is gezellig woonhuis

Samen Top, de stichting die zich inzet voor dagbesteding voor mensen met een beperking, is binnen een paar jaar onmisbaar geworden binnen de Waspikse gemeenschap. Een aantal van die Toppers mag zich sinds kort ook officieel inwoner van Waspik noemen. In Het Oude Raadhuis, voormalig kantoor van de wooncorporatie, is een kleinschalig wooninitiatief opgezet door Resultaat Plus dat uiteindelijk plaats biedt aan negen bewoners.

WASPIK - Initiatiefneemster is Sietske Pallandt (30). Zij is als maatschappelijk werkster en GGZ-agoog jarenlang werkzaam geweest bij grotere zorginstellingen, maar richt zich nu op kleinschaligere zorg. Dat doet ze sinds 2016 via haar eigen bedrijf Resultaat Plus. "Ik merkte dat het grootschalige me steeds meer tegen begon te staan. Cliënten worden nummers en door veel overhead komt zorg-geld niet altijd op de werkvloer terecht. Ik wil dat graag anders doen."

Met Resultaat Plus willen Sietske en haar team ondersteuning bieden in het ontwikkelen en versterken van vaardigheden om mensen zo goed mogelijk zelfstandig in de maatschappij mee te laten draaien. Dat is enerzijds door het regelen van een goede dagbesteding, maar anderzijds door het bieden van geschikte huisvestiging. "Wat betreft de dagbesteding is Samen Top hier in Waspik al een paar jaar super goed bezig. Er bleek echter ook behoefte te zijn een geschikte woonvoorziening. Die heb ik gevonden in Het Oude Raadhuis: midden in het Waspikse centrum en voorzien van grote kamers. Perfect dus!"

Nadat het gebouw wat opgeknapt was en er voorzieningen als en grotere keuken en een brandmeld-installatie waren aangelegd, betrokken in maart de eerste vijf bewoners hun nieuwe woning. Vier van hen zijn werkzaam bij Samen Top. Sietske is nog op zoek naar dame vanaf 16 jaar die hier ook wil komen wonen. "Met vier mannen en een vrouw zijn we echt op zoek naar een extra dame. Met die groep willen we rustig opstarten. Op termijn kunnen we in totaal negen bewoners een woonvoorziening bieden."

De bewoners voelen zich na vier maanden al helemaal op hun plek. De ruimtes zijn dan ook prachtig geworden, met de grote woonkamer als eyecatcher. De bewoners hebben zelf hun eigen kamers opgeknapt en ingericht. "Men woont hier zelfstandig, maar we leven wel samen als een gezin. Dat betekent dat we 's ochtends samen ontbijten, 's avonds samen eten en ook samen dingen doen. Maar als iemand zich terug wil trekken dan kan dat gewoon. Met Het Oude Raadhuis laten we nog meer zien dan mensen met een beperking onderdeel uit maken van de Waspikse gemeenschap. De reacties van de buurt en andere inwoners van Waspik zijn erg positief. We hebben een nieuw 'thuis' gecreëerd voor een groep mooie mensen."

Op zondag 8 juli is er tussen 12.00 uur en 17.00 uur een open huis. Geïnteresseerden worden op een creatieve manier door het gebouw rondgeleid waarbij de bewoners hun kamers graag laten zien.

Meer berichten