"Een huisdier vergroot het welzijn van kwetsbare mensen", zeggen Maike de Bont en Jan van Summeren.
"Een huisdier vergroot het welzijn van kwetsbare mensen", zeggen Maike de Bont en Jan van Summeren. (Foto: Kees Klijn)

Uw kat en hond heffen gemis op

Prisma start eind dit jaar een project waarbij Stichting ZorgDier Nederland honden en katten op verschillende locaties, waaronder Waalwijk en Drunen, worden ingezet om het welzijn van mensen met een verstandelijke beperking te vergroten. Daarvoor zijn wel vrijwilligers nodig.

Door Kees Klijn

SPRANG-Capelle - Jan van Summeren uit Sprang-Capelle, voorzitter van de stichting, is blij dat Prisma zijn nek durft uit te steken. "Veel zorgaanbieders durven dat niet. Ze zijn bang dat hun cliënten iets overkomt. Bijtincidenten, allergieën. En dat is buitengewoon jammer, want het is bewezen dat contacten met huisdieren een heel positief effect hebben op hun gemoed." Bovendien: "Veel mensen, zo'n zestig procent, zijn in het dagelijks leven opgegroeid met een huisdier. In een instelling zijn ze daarvan afgesneden. Dat wordt ervaren als een enorm gemis."

Om het pilotproject, waaraan het CZ Fonds een financiële bijdrage levert, te laten slagen zijn veertien extra vrijwilligers nodig die een uur per week samen met hun hond of kat een bezoek brengen aan een zorglocatie. Van Summeren: "Essentieel is dat de huisdieren het echt leuk vinden om andere mensen te ontmoeten. Ook moeten ze goed gesocialiseerd zijn. De band tussen baasje moet huisdier moet hecht zijn, anders is het voor zowel het dier als de persoon met een beperking lastig om een klik met elkaar te krijgen. Tijdens een intakegesprek kijken we daar heel goed naar."

Vrijwilligers worden goed voorbereid. In een tweedaagse cursussen komen ze veel te weten over de doelgroep zelf en wat je tijdens zo'n bezoek zoal kunt doen. Maike de Bont uit Sprang-Capelle bezoekt al een tijdje met haar hond Chablis zorginstellingen. "Het werkt heel erg goed. Wat het geheim is? Mensen oordelen, beoordelen, veroordelen. Een dier doet dat niet, neemt je zoals je bent. Dat voelt voor deze kwetsbare groep heel veilig. Als ik ze zie opfleuren, geeft me dat ook een goed gevoel." En: "De mensen komen letterlijk weer in beweging. Willen de hond verzorgen, of uitlaten. Ze voelen er zich verantwoordelijk voor." Interesse? www.zorgdier.nl of 06 10 59 22 12.

Stichting ZorgDier Nederland, dat in 2003 is opgericht, ontwikkelt en biedt programma's aan waarin vrijwilligers en professionals worden opgeleid om zoveel mogelijk kwetsbare medemensen te ondersteunen met behulp van huisdier ondersteunde activiteit en therapie. De stichting, die landelijk werkt, heeft ongeveer vijfhonderd vrijwilligers. "Het inzetten van honden en katten vermindert de eenzaamheid van kwetsbare mensen", zegt voorzitter Jan van Summeren.

Meer berichten