Triatleet Ad Schoonderbeek uit Waalwijk.
Triatleet Ad Schoonderbeek uit Waalwijk. (Foto: )

Droom komt uit: WK triatlon in Hawaï

WAALWIJK - Ad Schoonderbeek werd afgelopen zondag in Maastricht Nederlands kampioen triatlon in de categorie 65+. Met het behalen van die titel komt voor de Waalwijker een droom uit: het verschaft hem een ticket om in oktober mee te doen dé triatlon, de Iron Man in de bakermat van deze sport, Hawaï.

Door Kees Klijn

3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en ruim 42 kilometer hardlopen leidden ertoe dat Schoonderbeek, lid van Triathlonvereniging De Langstraat, na bijna dertien uur (12.51.58) als eerste in zijn categorie de finish passeerde. Hij sloeg zijn slag bij het zwemmen. "Dat kan ik heel goed. Bovendien had ik het voordeel dat wetsuits vanwege de hoge temperatuur verboden waren. Een wetsuit is voor de mindere zwemmer een hulpmiddel."

'Gelukkig geen lekke banden'
Met een voorsprong van een halfuur op de nummer twee begon de 65-jarige Waalwijker, die twee maanden geleden nog aan een hele triatlon had meegedaan op het Canarische eiland Lanzarote - "Ik was nog niet helemaal hersteld" - aan het tweede onderdeel: het fietsen over een parcours van twee keer negentig kilometer. "Pittig, met veel heuveltjes, toch ging het lekker. Gelukkig geen lekke banden gehad. Van de hitte had ik niet zoveel last, want de organisatie had langs het parcours meer dan voldoende drinkposten staan."

Hitte eist tol
Nagenoeg niets had Schoonderbeek ingeleverd toen hij aan de marathon begon. "Toen kreeg ik pas door hoe groot mijn voorsprong was. Maar dat zei nog niks. Als je last van kramp krijgt, verdwijnt die voorsprong als sneeuw voor de zon. Dat is me niet overkomen, toch heb ik het erg zwaar gehad. Die hitte ging zijn tol eisen. Ik kreeg last van mijn maag. Ik denk dan altijd maar: no pain, no gain."

Twee keer mocht Schoonderbeek de hoogste tree van het ereschavot bestijgen: als Nederlands kampioen en als winnaar van de Iron Manwedstrijd. Alleen zij die zegevieren mogen op 18 oktober meedoen aan 's werelds mooiste triatlon: het WK in Hawai. "Ik heb me meteen ingeschreven, dat kon alleen zondag", zegt de duursportatleet, die voor de 32e keer aan een hele triatlon heeft meegedaan. Hawaï, daar had hij al eerder kunnen zijn. "Vorig jaar werd ik derde. Bleek dat de nummers één en twee er niet naartoe gingen. Maar dat hoorde ik te laat."

Altijd al gewild
18 oktober, hij heeft dus nog ruim twee maanden om zich voor te bereiden. Maar eerst wordt er genoten van een welverdiende vakantie. Uitrusten? "Ja, maar ook trainen. Zwemmen, fietsen, lopen. Ik wil daarginds wel goed voor de dag komen. Want dit heb ik altijd gewild: een triatlon doen daar waar de sport is geboren."

Meer berichten