Wethouder Berend de Vries (r) van Tilburg ontvangt het eerste Spinderdeel uit handen van Ruud Zuer, bestuurslid van Stichting Burgerwindpark De Spinder. Van die aandelen zijn er nu tweeduizend verkocht.
Wethouder Berend de Vries (r) van Tilburg ontvangt het eerste Spinderdeel uit handen van Ruud Zuer, bestuurslid van Stichting Burgerwindpark De Spinder. Van die aandelen zijn er nu tweeduizend verkocht. (Foto: )

Tweeduizend aandelen in windpark verkocht

De wind waait goed voor Burgerwindpark De Spinder, de vier windmolens die gebouwd worden op industrieterrein De Spinder tussen Loon op Zand en Tilburg. Sinds de start van de verkoop van de aandelen zijn er al meer dan tweeduizend van die 'Spinderdelen' verkocht. Dat laat Energie Collectief in de gemeente Loon op Zand (ECLOZ) weten. Inwoners en ondernemers kunnen nog tot eind augustus investeren in Burgerwindpark De Spinder.

LOON OP ZAND - Sinds de start van de verkoop half juli, zijn er in de eerste twee weken 1.700 Spinderdelen verkocht, zo'n 28 procent van de 6.000 in totaal beschikbare aandelen. Op moment van schrijven staat die teller op 2.000 aandelen.

Kopers van Spinderdelen profiteren van de opbrengst van de windmolens. Twintig jaar lang krijgen ze elk jaar een uitkering. Een deel van dat bedrag is vrijwel zeker, omdat het Rijk subsidie geeft voor de opgewekte duurzame energie. Een ander deel van dat bedrag is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid wind. Daarom is het bedrag dat uitgekeerd wordt elk jaar anders.

Een Spinderdeel kost 250 euro. Volgens een voorzichtige schatting, groeit deze inleg in twintig jaar tot ongeveer 538 euro. Meer dan een verdubbeling dus. Die 538 euro is opgebouwd uit een basisuitkering van twintig keer 18,25 euro per jaar en een windbonus van 30 procent, zo'n 173 euro.

De energiecoöperaties ontvangen de overige 70 procent van de windbonus, naar schatting 404 euro in 20 jaar per Spinderdeel. Met de aanschaf van een Spinderdeel steunen deelnemers dus ook de energiecoöperaties om duurzame projecten in de regio Hart van Brabant te realiseren. Zo dragen ze direct en indirect bij aan de verduurzaming van de regio.

Het project is al ver gevorderd. De locatie staat vast, het bestemmingsplan is rond, de omgevingsvergunning is binnen en de landelijke subsidie voor duurzame energie is toegekend. In 2018 start de bouw van de molens die in 2019 gaan draaien en na een vol jaar productie in 2021 voor het eerst gaan uitkeren. Meer info staat op de website van Spinderwind.

Meer berichten