De kermis in Waspik trekt jaarlijks veel bezoekers, met name uit het dorp zelf. Zondag is de dag dat vooral gezinnen de kermis bezoeken.
De kermis in Waspik trekt jaarlijks veel bezoekers, met name uit het dorp zelf. Zondag is de dag dat vooral gezinnen de kermis bezoeken. (Foto: )

Waspikse kermis met de Breakdance

De kermis komt naar Waspik! Dat betekent dat met name in het weekend veel inwoners van het dorp maar ook van dorpen uit de regio een kijkje komen nemen op het Dorpsplein en in de Raadhuisstraat. Qua omvang is de kermis al jaren stabiel. Hoogtepunt dit jaar moet de enige echte Breakdance worden.

WASPIK - Al in de negentiende eeuw werd er jaarlijks een kermis gehouden in Waspik. Rond 1900 vond de kermis plaats op een weiland in de hoek waar nu de Julianastraat en de Marijkelaan zijn. Daar stonden nog geen huizen en was alleen een onverhard pad richting het treinstation. Al jarenlang vormt het Waspikse centrum het decor voor de kermis. Op het Dorpsplein en in de Raadhuisstraat staat een lange rij met verschillende attracties, variërend van botsauto's en grijpers tot suikerspin en minicars.

Tonnie Rijken is al van kinds af aan groot liefhebber van de kermis. Voor de Waspikse kermis beheert hij een speciale Facebook-pagina. "Mijn moeder vertelde me dat ik als kind van 4 jaar al niet van de kermis weg te houden was, toen nog in Hank. Ik kan me herinneren dat ik er wekenlang naar uit keek als de kermis kwam. Al die lampjes, die geluiden en al die bewegende attracties: magisch vond ik het. En nog steeds eigenlijk."

De kermis in Waspik kan nooit tippen aan kermissen als Tilburg of Düsseldorf, maar toch begint het in januari al te kriebelen bij Tonnie als uit de verpachtingslijst van Buro De Kermisgids duidelijk wordt welke attracties er naar zijn dorp komen. "Qua omvang is de kermis hier al jaren stabiel. Het terrein zelf is wat compacter geworden waardoor de attracties wat dichter op elkaar staan. Dat is een paar jaar geleden een goede keuze geweest. Ik heb in de loop der jaren veel exploitanten goed leren kennen, dus het is voor mij altijd een feest om die mensen weer te ontmoeten. Zelf help ik af en toe mee bij de minicars."

Op het kermisterrein zullen zo'n zestien attracties te vinden zijn. Natuurlijk zijn dat de vaste attracties als de botsauto's, touwtje trekken en minicars, maar dit jaar is op het Dorpsplein een hoek ingericht voor de Breakdance. "Dat is wel gaaf dat die een keer naar Waspik komt. Deze is een van de snelste van Nederland, dus 'thrill seekers' kunnen hun borst nat maken. Vaak is de kermis in ons dorp te klein voor zulke attracties, maar hopelijk bewijzen de bezoekers dit jaar het tegendeel en komt hij vaker terug!"

De kermis in Waspik is geopend op zaterdag 25 augustus van 14.00 uur tot 00.00 uur, op zondag 26 augustus van 13.00 uur tot 00.00 uur en op maandag 27 en dinsdag 28 augustus van 13.00 uur tot 00.00 uur; de toegang tot het terrein is gratis. Op de Facebook-pagina van de Waspikse kermis is alle informatie over de attracties te vinden.

Ook in de cafés in het Waspikse centrum is veel te doen tijdens de kermis. In café d'Ouwe Haven in het vier dagen feest en eetcafé Hieriest heeft op zaterdag en zondag een speciaal programma. De toegang is gratis.

Meer berichten