Karin Spapens organiseert een lezing over verlies in het gezin en lanceert Stichting Robbedoes. Foto: IngerMarlies Leeuwenburgh
Karin Spapens organiseert een lezing over verlies in het gezin en lanceert Stichting Robbedoes. Foto: IngerMarlies Leeuwenburgh (Foto: )

De impact van verlies op het gezin

Als er een groot verlies in een gezin geleden wordt, heeft dat onzichtbaar een enorme impact op alle gezinsleden. Daarover heeft op donderdag 20 september een lezing plaats in de bibliotheek van Waalwijk. Die avond wordt ook Stichting Robbedoes gelanceerd.

WAALWIJK – De avond waarop de lezing plaats heeft en Stichting Robbedoes wordt gelanceerd, is georganiseerd door Karin Spapens van Verliesbegeleiding De Zeester. Het gezin van Karin heeft een groot verlies te dragen, sinds haar zoon Rob ziek werd en overleed. Karin: "Onze zoon en broer Rob overleed in 2006 vlak voor zijn twaalfde verjaardag. Rob was ondeugend en speels, tot hij op 10-jarige leeftijd een hersentumor kreeg. Rob en wij als ouders kregen veel aandacht, heel fijn. Maar zijn zus Nikki en broer Stef hadden het ook heel zwaar en zij werden vaak over het hoofd gezien. Zij werden wel meegenomen in de aandacht, maar niemand kwam specifiek voor hen. "
Toen Karins schoonmoeder besloot een testament op te stellen, wilde ze daar alle kleinkinderen in noemen, óók Rob. Karin: "Wij besloten daar iets moois mee te doen. Zo is Stichting Robbedoes ontstaan. Mijn man Jos, Nikki, Stef en ikzelf vormen het bestuur. De naam Robbedoes klinkt net zoals onze Rob was: ondeugend en speels. Stichting Robbedoes organiseert activiteiten voor kinderen en jongeren die te maken hebben met een vorm van verlies. Dus ook als het gaat om verlies van gezondheid van een van de gezinsleden, of scheiding of overlijden. Het betreft activiteiten op het gebied van sport, muziek en creativiteit, waardoor kinderen en jongeren naast hun verdriet ook weer het gevoel van plezier ervaren."
De activiteiten worden samen met andere specialisten georganiseerd, zoals een Bootcamp voor jongeren in samenwerking met Fitnesscentrum Below. Samen met Studio Milu kunnen kinderen troostpoppen maken. En Malou Vercammen (26), zelf een pittige dame die in een rolstoel zit, organiseert met jongeren een activiteit waarbij ze kijken naar hun mogelijkheden in plaats van naar hun beperkingen."

 

Lezing
Om meer inzicht te geven in de impact van een verlieservaring op de gezinsleden en vooral de kinderen, houdt orthopedagoog Tanja van Roosmalen op 20 september in de bibliotheek in Waalwijk een bevlogen lezing over Levensbedreigende ziekte in het gezin. Karin Spapens vertelt over Stichting Robbedoes. Iedereen is welkom. Vooral ook mensen die met kinderen werken zijn van harte uitgenodigd. Aanvang 19.30 uur. Gratis toegang. Aanmelden: Karin@verliesbegeleidingdezeester.nl of telefonisch 06-30360877.

Meer berichten