Joop van Oene en Emily den Braven zijn trots op hun mensen: "Onze mensen hebben een groot hart en een luisterend oor."  
Joop van Oene en Emily den Braven zijn trots op hun mensen: "Onze mensen hebben een groot hart en een luisterend oor."   (Foto: )

Kinderen mogen nooit de dupe worden

Kinderen mogen nooit de dupe worden van de armoedeproblemen waar hun gezin in is terechtgekomen. Voor hen is De Strohalm opgericht. Deze Waalwijkse stichting geeft noodhulp aan gezinnen die onder het bestaansminimum terecht zijn gekomen. Sinds enkele weken is Joop van Oene de nieuwe voorzitter: "Het mooiste zou natuurlijk zijn als ons werk overbodig wordt."

WAALWIJK - Joop van Oene nam de voorzittershamer over van Emily den Braven, nadat penningmeester Yvonne van Baal de tussenperiode opvulde. Den Braven, die wel als bestuurslid aanblijft, kijkt tevreden terug op de afgelopen jaren. "We zijn een serieuze partner van gemeente en professionele welzijnsorganisaties geworden. En we merken dat cliënten ons sneller weten te vinden."
De gemeente Waalwijk telde vorig jaar 492 kinderen die in armoede leefden. Hun gezinnen worden door onder andere De Strohalm geholpen. Joop van Oene ziet zichzelf als een pragmatische voorzitter: "Ik wil snel zaken aanpakken. Maar ook aan de langere termijn werken. We hebben gepassioneerde vrijwilligers die dezelfde kant op kijken. Dat motiveert enorm. Daarnaast werken we goed samen met andere partijen, zoals gemeente, voedselbank, scholen en kerken."
Ervaring in het vrijwilligerswerk, met name voor goede doelen, deed Joop van Oene op bij basisscholen en kerken waar hij eerder actief was. Beide bestuurders zijn blij met de korte lijnen, waardoor er snel gewerkt kan worden. "Elke partij heeft haar eigen werkwijze. De voedselbank is er voor "food" en wij voor "non-food", om het zo maar uit te drukken. Daarnaast hebben we ons fietsenproject. We zamelen tweedehands fietsen in die door onze vrijwilligers fietsklaar worden gemaakt. Als goed doel komen we ook al enkele jaren in aanmerking voor de Santa Run."
De Strohalm moet het hebben van donaties en giften en krijgt geen subsidie. Toch lijkt er binnenkort een eenmalige gift van de gemeente aan te komen. "Waalwijk doet het landelijk gezien helemaal niet slecht met het armoedebeleid. We zijn blij met beleidsmedewerker Sjan Beerens, met wie we constructief samenwerken." De Paswijzer van de gemeente Waalwijk, bedoeld voor inwoners die niet meer inkomsten hebben dan 110 procent van het sociaal minimum, is voor De Strohalm graadmeter. Een gezin met kinderen kan bij De Strohalm hulp vragen. Want de stichting is er juist voor hen. "Kinderen kunnen er niks aan doen dat het gezin in slecht financieel vaarwater is terechtgekomen." Soms is er ook hulp voor mensen die net boven die graadmeter vallen. De Strohalm zoekt naar hulp op maat. Dat hoeft niet altijd in natura te zijn, er wordt ook doorverwezen naar andere organisaties. "Er zijn veel instellingen die met armoedebestrijding bezig zijn. Vaak weten mensen dat niet." Kijk voor meer informatie op www.destrohalm.nl.

Meer berichten