Kees Verschure en Peer Elshout destilleerden uit vijftig gesprekken het DNA van Waalwijk, opgetekend in Waalwijk zoals het gaat. Foto: Yuri Floris
Kees Verschure en Peer Elshout destilleerden uit vijftig gesprekken het DNA van Waalwijk, opgetekend in Waalwijk zoals het gaat. Foto: Yuri Floris (Foto: Yuri Floris )

Ondernemend, ambitieus en krenterig

Peer Elshout en Kees Verschure, gepensioneerde sociologen, vroegen zich af wat is er van Waalwijk geworden toen de leder- en schoenenindustrie naar de coulissen van de economie verdween. Wat heeft die provinciestad alsnog te bieden? Wat voor mensen wonen er? Ze zochten het antwoord op die vragen bij vijftig kenners over Waalwijk en Waalwijkers en vatten hun conclusies samen in een boekje: Waalwijk zoals het gaat.

WAALWIJK - Peer Elshout komt oorspronkelijk uit Drunen, hemelsbreed een kilometer of vier van Waakwijk gelegen. Toch hadden Drunenaren niet zo veel op met hun buurman. "Ze vonden Waalwijkers op de penning, op een verkeerde manier zuinig. Ik kreeg van mijn broers te horen dat ze nooit een rondje gaven. Vandaar Waalwijk Kaalwijk."

Hij woont sinds dertig jaar in de schoenenstad en is dat beeld gaan nuanceren. "Waalwijk is een stad van ondernemers. Om te overleven moet die ondernemer gericht zijn op groei. Daartoe moet je investeren. Het geld was er dus wel, maar werd vooral besteed aan het bedrijf."In de vijftig gesprekken hoorden de twee organisatiedeskundigen dat Waalwijk weliswaar veel heeft te bieden, maar trots op hun stad is er maar amper bij. "Elkaar complimenten geven gebeurt maar weinig. Terwijl daar wel degelijk aanleiding voor is. Kijk naar de economische groei, naar wat er allemaal in het centrum wordt georganiseerd.

Tegelijkertijd is het ook stad die heel kleinsteeds kan denken. Vitten om een paar centen in de gemeenteraad bijvoorbeeld. Heeft toch met rivaliseren te maken, dat zit er dus van oudsher in." Zoals het met elke stad gaat, zijn er plussen en minnen. "Die zijn complementair aan elkaar", leggen de auteurs uit. "Waalwijkers zijn ondernemend, hardwerkend, ambitieus, kostenbewust. Mooie eigenschappen, tegelijkertijd zijn ze daarom nog wel eens rivaliserend, dikdoenerig en krenterig." En ook: onafhankelijk, zelfverzekerd, nuchter kritisch tegenover eigenzinnig, terughoudend en klagerig.

Het boekje Waalwijk zoals het gaat (65 pagina's, zes cartoons) kost negen euro. De netto-opbrengst gaat naar Stichting De Strohalm, die hulp biedt aan gezinnen met minderjarige kinderen die onder het bestaansminimum leven. "De eerste oplage, 350 stuks, is de deur uit:, zeggen de auteurs. "Dat betekent overigens niet dat de stichting daar veel aan overhoudt. De boekjes laten maken, met alles wat daarbij hoort, kostte acht euro per stuk. Voor de volgende oplage ligt die verhouding veel gunstiger."

Meer berichten