Leerlingen van basisschool De Blokkendoos draaien de laatste van de 12.000 bouten voor de nieuwe tunnel voor de snelfietsroute aan.
Leerlingen van basisschool De Blokkendoos draaien de laatste van de 12.000 bouten voor de nieuwe tunnel voor de snelfietsroute aan. (Foto: Wim Hollemans)

Fietstunnel bij Kaatsheuvel zorgt voor veiligere verbinding

Leerlingen van basisschool de Blokkendoos uit Loon op Zand draaiden vandaag de laatste bouten van de fietstunnel voor de snelfietsroute F261 aan. Dit deden ze samen met gedeputeerde Christophe van der Maat en wethouder Gerard Bruijniks.

REGIO - De leerlingen van groep 8 zijn toekomstige gebruikers van de fietstunnel. Na de zomer maken ze hiervan dagelijks gebruik als ze naar de middelbare school in Kaatsheuvel fietsen. Met het indraaien van de laatste van twaalfduizend bouten is de fietstunnel klaar voor plaatsing. De nieuwe tunnel is opgebouwd uit drie delen en is op een apart werklocatie opgebouwd. Om de geluidsoverlast voor de omgeving te beperken, zijn deze bouten de afgelopen weken allemaal handmatig aangedraaid. Begin februari wordt de tunnel op zijn definitieve plek geplaatst en worden de bouten alsnog mechanisch vastgezet. De fietstunnel is onderdeel van de snelfietsroute Hart van Brabant F261. Deze snelle verbinding wordt breder dan een standaardfietspad, met rood asfalt, een duidelijke markering en met zoveel mogelijk voorrang op het andere verkeer. Dit zorgt zo voor een milieuvriendelijke, veilige en snellere fietsverbinding.

Bereikbaarheid
Gedeputeerde Christophe van der Maat is blij met de realisatie van snelfietsroutes. "Deze snelfietsroute is onderdeel van een heel netwerk aan snelfietsroutes in Brabant. We hebben er vijf in voorbereiding en nog vier waar we binnenkort de bestuursovereenkomst voor gaan tekenen. Snelfietsroutes zijn belangrijk, omdat ze bijdragen leveren aan het bereikbaar houden van Brabantse steden en dorpen." Ook wethouder Gerard Bruijniks van de gemeente Loon op Zand is trots op de fietsroute. "Deze snelfietsroute maakt het voor de fietsers een stuk veiliger en gemakkelijker. Door de nieuwe fietstunnel hoeven automobilisten op de Europalaan bijvoorbeeld niet meer te wachten op overstekende fietsers."

Over de F261
De gemeenten Loon op Zand, Waalwijk en Tilburg leggen de snelfietsroute aan. De planning is dat de snelfietsroute op 1 januari 2021 helemaal klaar is. De F261 komt aan de westkant van de N261, van station Tilburg in het zuiden tot regionaal bedrijventerrein Haven in het noorden. Met steun van de provincie leggen de gemeenten de Hart van Brabantroute aan als onderdeel van een netwerk van snelfietsroutes die de grotere plaatsen in de provincie met elkaar verbindt.

Meer berichten