Dr. Arvid Kropveld (rechts) geeft les aan gezondheidswerkers in Nepal, zodat zij kinderen lokaal kunnen helpen met gehoorproblemen.
Dr. Arvid Kropveld (rechts) geeft les aan gezondheidswerkers in Nepal, zodat zij kinderen lokaal kunnen helpen met gehoorproblemen. (Foto: )

Stichting Kind en Oor actief in Nepal

Stichting Kind en Oor verzorgt de screening op oor- en gehoorproblemen bij kinderen in Nepal. Dr. Arvid Kropveld en Dr. Tom Godthelp, beiden als KNO-arts verbonden aan het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk en Tilburg, zijn de oprichters van de nobele stichting. "Een slecht gehoor betekent een slechte start voor een kind."

WAALWIJK - Kropveld bezocht de plaats Chitwan in Nepal voor het eerst in maart 2016, waar duidelijk werd dat er veel kinderen zijn met oorproblemen en dat oorzorg voor de arme bevolking vrijwel ontoegankelijk is. Samen met collega KNO-arts Tom Godthelp richtte Kropveld vrij snel daarna de non-profit organisatie Stichting Kind en Oor op. Vol energie en enthousiasme streven de artsen sindsdien een heel concreet en helder doel na: zoveel mogelijk kinderen in het arme Nepal screenen op en vervolgens helpen met hoorproblemen. Dit doen ze enerzijds door geld en materialen in te zamelen om het screenen en oplossen van gehoorproblemen mogelijk te maken en anderzijds door zoveel mogelijk kennis over te brengen aan Nepalese inwoners die het werk daar het hele jaar rond kunnen voortzetten.

Toekomstperspectief 
Kropveld levert nu nog zijn vakantiedagen in om naar Nepal af te reizen. In mei staat alweer het vijfde bezoek aan het Aziatische land op het programma. "Maar het is juist heel belangrijk om mensen op locatie goed op te leiden. Daar zijn we dan ook volop mee bezig." Dr. Tom Godthelp is zelf nog niet naar Nepal afgereisd, maar regelt in Nederland zoveel mogelijk achter de schermen van de stichting. De artsen vinden het ontzettend belangrijk om bij te dragen aan de toekomst van kinderen. "Het geeft veel voldoening. En er is genoeg werk te doen. Eén op de vier kinderen in Nepal heeft een hoorprobleem", aldus Godthelp. De artsen tonen een foto van een jongen die dankzij een simpel gehoorapparaat weer naar een gewone school kan in Nepal en daardoor een beter toekomstperspectief heeft. "Daar doe je het voor", beamen de dokters. "We willen echt wat teruggeven aan de maatschappij en op deze manier dragen we ons eigen steentje bij."

Bijdragen aan Stichting Kind en Oor 
Wilt u ook een bijdrage leveren aan Stichting Kind en Oor? Dat kan natuurlijk! Stichting Kind en Oor, NL88 INGB 0007403222 tnv Stichting Kind en Oor, Berkel-Enschot o.v.v. actie Maasroute. Kijk voor meer informatie op de website www.kindenoor.nl. Stichting Kind en Oor screent schoolkinderen in Nepal op oor- en gehoorproblemen, organiseert ENT-camps en lokale zorg zoals medicatie en operaties, geeft KNO-zorg, start KNO-steunpunten op, biedt audiologische zorg en leidt lokale gezondheidswerkers op.

Meer berichten