Barko Smits met een klein deel van zijn collectie carnavals-singles. In totaal heeft hij bijna 700 singles en 100 elpees met carnavalsmuziek.
Barko Smits met een klein deel van zijn collectie carnavals-singles. In totaal heeft hij bijna 700 singles en 100 elpees met carnavalsmuziek. (Foto: )

Barko verzamelt carnavals-singles

Als kind van 4 jaar ging Barko Smits in polonaise door het huis op het nummer 'Maak van uw scheet een donderslag' van Herman Brood en de Breedbekkikkers. Het bleek een voorbode te zijn voor een enorme liefde voor carnavalsmuziek. Een liefde die anno 2019 is uitgemond in een collectie van bijna zevenhonderd carnavals-singles.

WASPIK - Nee hoor, er is ook 'echt goede' muziek te vinden op de vinyl-kamer van Barko Smits (44) uit Waspik. Maar een groot deel van zijn collectie singles en elpees wordt toch gevormd door carnavalsmuziek. "Ik kom uit een echt carnavalsgezin en ben opgegroeid met actief meedoen aan de optocht en kinderactiviteiten. De nummers zong ik al op jonge leeftijd mee. De nieuwsgierigheid naar wat er met carnaval op muzikaal gebied te vinden is, is er altijd al geweest."

Met name in de jaren zestig, zeventig en tachtig was het carnavalsgenre in Nederland algemeen geaccepteerd. Rond carnaval stonden carnavalsnummers 'gewoon' op 1 in de TOP40. Gevestigde namen waagden zich aan het maken van carnavalsplaatjes. Maar ook 'gewone' nummers deden het goed met carnaval. "Toen ik wat ouder werd, ging ik naar de discoavonden van Kees Kuijten en Bram Beton. Zij maakten nummers als 'Clap your hands…' van Bonnie St. Claire en 'Vrouw Haverkamp' van Normaal echte carnavalskrakers. Jos Rutters deed jaren later hetzelfde met nummers van Pater Moeskroen en BZB."

Ouderwetse hoempa-muziek 
Tegenwoordig worden er jaarlijks nog carnavalsplaten gemaakt. Daar zit vaak een beat in om de jeugd aan te spreken. "Niks mis mee, maar ik hoor toch het liefst de ouderwetse hoempa-muziek." Daarvan heeft Barko dan ook veel nummers op single. Een collectie die hij sinds een jaar of acht heeft uitgebreid tot bijna zevenhonderd stuks. Tel daarbij op zo'n honderd elpees en je hebt te maken met een serieuze collectie. "Maar niet tegen elke prijs hoor. Het is een hobby waar ik veel plezier aan beleef, maar ik heb niet als doel de grootste collectie van Nederland te hebben. Ik probeer gewoon zoveel mogelijk leuke singles in bezit te krijgen in een goede kwaliteit. Het is toch een genre wat lijkt te verdwijnen, maar waar ik het hele jaar door veel plezier aan beleef."
 

André van Duin 
Toch blijkt er een echte verzamelaar in Barko te schuilen als hij vol trots de bijna veertig singles van André van Duin laat zien. "Er zijn een paar artiesten waarvan ik probeer alles bij elkaar te krijgen, hoewel ik weet dat dat toch nooit zal lukken. Het is namelijk niet echt bekend wat er allemaal is uitgegeven. Maar met André van Duin ben ik een heel eind. Ik ben iedere keer weer zo blij als een kind als ik een single aan de verzameling toe kan voegen. Die man is trouwens wat carnavalsmuziek betreft een monument. Neem het nummer Ta Ta Ta: de lekkerste up tempo polonaise die er is. Van Duin heeft zeker in de jaren '70 en '80 de carnavalsmuziek mede landelijke bekendheid gegeven, hoewel we daarbij Vader Abraham, De Twee Pinten en de Deurzakkers zeker niet moeten vergeten. Alaaf!"

Meer berichten