Carnvalsvereniging Zool wil weer leven brengen in Schoenlapperslaand, onder meer door mee te doen in de grote optocht op carnavalszondag.
Carnvalsvereniging Zool wil weer leven brengen in Schoenlapperslaand, onder meer door mee te doen in de grote optocht op carnavalszondag. (Foto: )

Meer reuring in Schoenlapperslaand

Schoenlapperslaand en carnaval, het is al jaren niet zo'n heel gelukkig huwelijk. Te weinig reuring. Dat moet maar eens afgelopen zijn, vindt carnavalsvereniging Zool, een nieuwe loot aan de stam.

WAALWIJK - Stephan de Man en zijn vrienden houden van het carnavalsfeest. Maar in het centrum van Waalwijk waren ze eigenlijk nooit te zien. "Daar is veel te weinig te doen, dus lagen we meestal drie dagen in de kantine van RWB", zegt de 32-jarige Waalwijker. Hij vond het doodzonde dat er in Waalwijk zo weinig te doen is en vond dan ook dat ze zelf maar eens moesten proberen daar een draai aan te geven. Dus kwam er eigen carnavalsclub, Zool genaamd. Zool, zo lastig was het niet om een naam te kiezen. "Waalwijk is een schoenenstad, dus daar wil je dicht bij blijven. Om het unieke karakter van de nieuwbakken club uit te stralen werd er gekozen voor zwarte shirtjes en groene jasjes. Op beide prijkt het embleem van CV Zool: een fraai en kleurrijk logo, groot.

Integratie
Zool doet dit jaar mee aan de optocht. Dat bevordert ook al meteen de integratie. Om het zichzelf een beetje makkelijk te maken - alle begin is wennen - is in Milheeze voor een paar centen een oude carnavalswagen op de kop getikt om die om te bouwen tot skihut. "We zitten met nog een paar carnavalsclubs in een bouwhal. Je helpt elkaar, leert elkaar kennen. Leuk is dat", vertelt Stephan. "Maar Zool doet meer om het leutfestijn een flinke boost te geven, vervolgt de voorzitter enthousiast: "Samen met jongerencentrum De Tavenu zetten we op carnavalszondag na de optocht een groot carnavalsfeest op. Dat gebeurt buiten, op het plein vóór De Tavenu. Wij zorgen voor de discjockeys, De Tavenu voor de drank. Op deze manier willen we na die optocht de jeugd vasthouden in het Waalwijkse centrum, al zullen ook de oudere jongeren het een geweldig feest vinden." Werkt het weer niet mee, dan wordt het binnen gevierd. De drempel is heel laag, want de toegang is gratis.

Bewuste keuze
Zool heeft 22 leden, vooral geworven via Facebook en Instagram. Opvallend: jonger dan achttien jaar is niemand. "Daar hebben we ook bewust voor gekozen, anders moet je erop letten dat ze niet drinken. Daar heeft met carnaval niemand zin in." Zool mag dan zijn roots hebben bij voetbalvereniging RWB, met carnaval vallen alle verschillen weg. "We hebben ook leden van Baardwijk en WSC. Maakt niet uit, als je maar van een feestje houdt."

Aardigheidje
Om nog meer leden te werven heeft carnavalsvereniging Zool een aardigheidje in huis. "Je kunt voor slechts 35 euro met onze tractor en onze eigen skihut een dagje meegaan. Alles, ook eten en drinken, zit in de prijs inbegrepen. Dan ontdek je pas hoe gezellig we zijn." Eén dag blijft de tractor aan de kant staan. "Dan gaan we met de bus op pad, want we bezoeken dan Loon op Zand", besluit Stephan.

Meer berichten