De Flappentappers werden vorige maand verkozen tot Maoneblussers Clubke van ’t Jaar 2019. Zij proberen dit jaar op het Songfestival nog één keer te knallen, waarschijnlijk voor de laatste keer.
De Flappentappers werden vorige maand verkozen tot Maoneblussers Clubke van ’t Jaar 2019. Zij proberen dit jaar op het Songfestival nog één keer te knallen, waarschijnlijk voor de laatste keer. (Foto: )

Spanning stijgt voor het Songfestival

Lang geleden, 26 jaar om precies te zijn, besloten de bouwers van carnavalswagen uit Waspik om voorafgaand aan carnaval een liedjesavond te houden. Het ging niet om het winnen, maar om gezellig met elkaar wat te zingen en daarmee carnaval in te luiden. Inmiddels staan er zo'n 250 Waspikkers op het podium en is het Songfestival het officieuze begin van carnaval in Maoneblusserslaand.

WASPIK - "Tja, het is een beetje uit de hand gelopen..." Aan het woord Corné Smits die namens Stichting Jeugdcarnaval Waspik en Songfestival mede organiseert. "We hebben ieder jaar aardig wat groepen die vaak uitgedost in prachtige kostuums en met schitterende acts hun nummer staan te zingen voor een volle zaal met feestvierders. En leuk voor ons: het deelnemersveld is aan het verjongen waarmee de toekomst van het Songfestival verzekerd lijkt."

Maar wat maakt het Songfestival voor deelnemers nou zo leuk om aan mee te doen? En voor het publiek zo leuk om naar te kijken? "Carnaval is het feest bij uitstek wat je samen moet vieren. Dit Songfestival brengt mensen samen. Natuurlijk, er zijn prijzen te winnen, en iedereen doet z'n uiterste best, maar meedoen is echt belangrijker dan winnen. Iedereen gunt elkaar de hoogste eer en dat maakt de sfeer in de zaal zo goed. Ook de toeschouwers genieten van het spektakel. Iedereen is welkom, ook mensen van buiten Waspik, maar het Songfestival is eigenlijk een echt Waspik feestje."

Nol Kleijngeld 
Maar niet iedereen komt uit Waspik. De 5- of 6-koppige jury wordt door de organisatie zorgvuldig geselecteerd en komt van buiten Waspik. Zo maakt ook dit jaar Nol Kleijngeld deel uit van de jury, weliswaar niet in functie als burgemeester. De juryleden krijgen als enige een preview van de liedjes; zij krijgen een week voor het festival de CD met daarop alle nummers. "Vrijwel alle nummers worden in Waspik dialect gezongen. Het is voor niet-Waspikkers erg moeilijk om op de avond zelf te volgen waarover nou precies gezongen wordt. Door de juryleden vooraf de CD toe te sturen met daarin de teksten, kunnen ze vooraf rustig de nummers beluisteren en kunnen ze zich op de avond zelf vooral bezighouden met de zang, presentatie en act. Dit wordt door zowel de jury als de deelnemers erg gewaardeerd."

Zestien acts 
Dit jaar kent het Songfestival zestien deelnemende acts, verdeeld over veertien groepen en twee duo's. Zij strijden om de eerste prijs bij de jury, de publieksprijs en de Jan Kamp Wisseltrofee. Ook is er een prijs voor de beste nieuwkomer. Een aantal deelnemers heeft zich met hun nummers laten inspireren door het motto van carnaval 2019 in Waspik: 'Heddum deur?'. Dat is echter geen voorwaarde. Zo komen er allerlei onderwerpen voorbij zoals de golfbaan, de tuin van de buurvrouw, de polonaise en zelfs Maarten van der Weijden.

Adrenaline 
De deelnemers zijn er klaar voor. Zaterdagmiddag 16 februari zullen zij tijdens de soundcheck hun nummers voor het eerst de zaal in slingeren. "Dat ziet er vaak apart uit, want dan heeft iedereen z'n gewone kleren nog aan. Maar 's avonds is alles tot in de puntjes verzorgd en golft de adrenaline door de zaal. Er gebeurt iets op zo'n avond; vooral in het begin is de spanning voelbaar. Maar als de kop er af is, dan is het vooral genieten. Ook voor de toeschouwers, want zij kunnen mee zingen met de teksten op de beamer.

Meer berichten