Winterdijk30b wil graag een verbindingsplek zijn om Waalwijk groener en duurzamer te maken. Op de foto IngerMarlies en Alfred.
Winterdijk30b wil graag een verbindingsplek zijn om Waalwijk groener en duurzamer te maken. Op de foto IngerMarlies en Alfred. (Foto: IngerMarlies Leeuwenburgh)

Talkshow 'GroenSpraak' voor duurzame initiatieven

Hoe kunnen we samen de gemeente Waalwijk groener en duurzamer en dus tot een gezonde en prettige omgeving maken? Die vraag stelde Winterdijk30b zich. De talkshow 'GroenSpraak' op woensdagavond 15 mei kan het startsein zijn van een netwerk van burgerinitiatieven waaraan iedereen mee kan doen!

WAALWIJK - Het idee van Winterdijk30b komt niet uit de lucht vallen. Eigenaar Alfred van de Pas: "In 2016 draaiden wij de film 'Tomorrow', over duurzame projecten in de hele wereld die klein begonnen en een grote impact hadden. Voor die film was zoveel belangstelling, dat we die driemaal hebben gedraaid. Daaruit startte mijn vrouw IngerMarlies de Facebook-pagina Duurzaam Waalwijk op. In hetzelfde jaar schreef de gemeente Waalwijk 'Het beste Idee van Waalwijk' uit, waarin wijzelf en anderen met prachtige groene ideeën kwamen. Vervolgens werden we in 2017 door de gemeente gevraagd 'Puur Langstraat' te organiseren, een evenement waar vraag en aanbod rond duurzaamheid bijeenkwamen. Wij zien dat er veel mensen zijn die 'groen' en 'duurzaamheid' in hun directe omgeving belangrijk vinden, maar dat mensen het vaak niet van elkaar weten. Winterdijk30b is een echte verbindingsplek en we willen hier ook mensen verbinden die niet zozeer wachten wat de politiek wel of niet gaat doen, maar die zelf willen nadenken, willen inspireren en zelf willen handelen om de gemeente Waalwijk en omgeving groener en duurzamer te maken. Dat gaat van zwerfafval en groene tuintjes tot zonnepanelen, windparken en fracking. Hoe denken we over zaken en wat kunnen we zelf doen?" Alfred en IngerMarlies namen contact op met de gemeente en kwamen in gesprek met wethouder Dilek Odabasi en Eric de Jong, programmamaker Duurzaamheid. "Insteek van het gesprek was: waar kunnen burgers en politiek elkaar laagdrempelig vinden en wat voor rol kunnen wij daar in spelen? We hebben gebrainstormd. Hieruit komt de talkshow GroenSpraak voort. We hopen dat GroenSpraak het startsein is voor nieuwe netwerken en initiatieven."

Opzet talkshow

De eerste GroenSpraak is op woensdag 15 mei - aanvang om 20.00 uur - in Winterdijk30b. Gespreksleider Joep Trommelen spreekt met Dilek Odabasi en Eric de Jong over geveltuinen en vergroening van je tuin. De gemeente Waalwijk verloot deze avond vijf regentonnen. Om de 'straatvuilpakkers' eens in het zonnetje te zetten, is Theo van Bracht de derde gast. Hij is al jaren 'straatvuilpakker'. Ook vertelt hij over het Parkfestijn van 19 mei. Het belooft een interessante en gezellige avond te worden. Gratis toegang.

Meer berichten