"De Sint-Clemenskerk blijft van de mensen", zegt het ondernemersechtpaar Marianne en Walther Coppens.
"De Sint-Clemenskerk blijft van de mensen", zegt het ondernemersechtpaar Marianne en Walther Coppens. (Foto: )

Zorg en horeca in Sint-Clemenskerk in Waalwijk

Vorig jaar kreeg Reliplan van de R.K. Parochie St. Jan de Doper te Waalwijk en Waspik de opdracht om de Sint-Clemenskerk te verkopen. Het ondernemersechtpaar Marianne en Walther Coppens uit Etten-Leur toonden meteen belangstelling. Uiteindelijk hebben zij de kerk ook gekocht. In twee delen: vorige week de pastorie, binnen anderhalf jaar vindt de levering van de kerk en bijbehorende grond plaats.

door Kees Klijn

WAALWIJK - De kerk blijft van de mensen, stelt Walther Coppens. Dat kan ook niet anders als je de plannen hoort. "We hebben plannen voor een eerstelijnszorg. Dan moet je denken aan een huisartsenpraktijk, apotheek en fysiotherapie. We zorgen voor horeca en de kerk krijgt een woonkamerfunctie, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Om een kaartje te leggen, of voor een bingoavond. We hopen er een ook verdieping in te kunnen maken met woonzorgappartementen. Die willen we ook op grond rondom de kerk laten bouwen."
Voordat het zover is, zullen diverse commissie zich over die plannen moeten buigen. "Het is een rijksmonument, dus heeft dat zijn tijd nodig. We denken binnen anderhalf jaar te kunnen starten." Het echtpaar heeft zich goed georiënteerd. "We zijn gaan kijken met Bork Totaal. Daar hadden we een goed gevoel: Baardwijk is een kleine, hechte gemeenschap. Daar komen we zelf ook vandaan. Uit gesprekken met de gemeente kregen we het gevoel dat die wel degelijk met ons mee wil denken." Maar ook: "We nemen wel een risico. Het is een per slot van rekening een rijksmonument." Momenteel wordt de pastorie verhuurd. Een woonfunctie krijgt die niet mee. Coppens: "Daarin brengen we de administratie onder van de zorg die in de kerk wordt verleend."
Berdien Kobben, vicevoorzitter van het kerkbestuur, en bestuurslid Ad Passier zijn blij met de verkoop. "De kerk was weliswaar gesloten voor missen, maar het onderhoud ging gewoon door, bleef dus geld kosten." Op 1 september wordt er nog eenmaal de eucharistie gevierd. Daarna zal de Sint-Clemens, die nog een kapelfunctie heeft, aan de eredienst worden onttrokken.

Historie kerk

De in 1886 gebouwde Sint-Clemenskerk is een driebeukige rooms-katholieke kruisbasiliek in neogotische stijl. De kerk is vernoemd naar paus Clemens I, die als beeld boven de hoofdingang staat. Architect van de kerk is Jacques van Groenendael, die een bouwbudget van 69.837 gulden (31.744 euro) had. In de jaren tachtig is de toren gerestaureerd. Het gebouw valt onder de rijksmonumenten. In 2017 kreeg de kerk de status van kapel. Op 1 september, na een Heilige Mis, wordt de kerk aan de eredienst onttrokken.

Meer berichten