Aanstaande zaterdag vindt in Heusden de derde wedstrijd van de Young Solar Challenge plaats. Onder de deelnemers ook een team van SG De Overlaat uit Waalwijk.
Aanstaande zaterdag vindt in Heusden de derde wedstrijd van de Young Solar Challenge plaats. Onder de deelnemers ook een team van SG De Overlaat uit Waalwijk. (Foto: )

Zonnebootrace Young Solar Challenge met SG De Overlaat

Aanstaande zaterdag is het zo ver. De zonneboten van de Young Solar Challenge zullen dan hun derde wedstrijd varen in de wateren van Heusden. SG De Overlaat uit Waalwijk doet ook mee met een team.

REGIO - Achter de schermen wordt, ondanks dat het de derde wedstrijd is, nog altijd hard gewerkt om de zonneboot te verbeteren. Maar liefst 33 zonneboten worden zaterdag aan de start verwacht. Het startschot voor het eerste wedstrijdonderdeel, de Endurance, klinkt om 10.30 uur. Dit zal bij de Rijksvluchthaven zijn, nabij de historische binnenstad van Heusden. Vanaf de hoge wallen is er een perfect uitzicht op de race.

Top Speed

Vanaf 13.30 uur wordt er vanaf de Rijksvluchthaven richting de binnenhaven gesprint met de zonneboten. Een spectaculair gezicht. Het Top Speed onderdeel is altijd de favoriet van het publiek. Met behulp van een snelheidspistool wordt de topsnelheid gemeten. Dit onderdeel start om 15.30 uur. Aansluitend vindt op de Vismarkt in Heusden de prijsuitreiking plaats.

Dankzij de enthousiaste leerlingen van het d'Oultremont College uit Drunen wordt deze dag voor het eerst in het zuiden van het land geracet! De deelnemers zijn al vanaf vrijdag in de regio Heusden te vinden met hun zonneboot. Op vrijdag worden alle zonneboten technisch gekeurd bij de Wielerbaan in Nieuwkuijk. Alle deelnemers overnachten daar ook in hun tentjes. Deze race wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de gemeente Heusden.

Jaarlijks evenement

De Young Solar Challenge is een jaarlijks evenement dat bestaat uit diverse races tussen middelbare scholieren met zelfgebouwde zonneboten. Het team dat de verschillende wedstrijdonderdelen als beste heeft gevaren wint, en het team dat uiteindelijk van alle races het beste vaart wordt Nederlands Kampioen. Na twee wedstrijden staat Team Solarteam Bogerman 2 uit Sneek bovenaan in het klassement.

Uniek project

De Young Solar Challenge is een uniek project waar leerlingen tussen de 14 en 17 jaar op een leuke manier in contact komen met de techniek. Elk team bouwt hetzelfde ontwerp zonneboot. Via zogenaamde junior classes op een hogeschool worden zij voorbereid op het bouwen, maar ook op het organiseren van zo'n project en ze krijgen tips voor het racen. Naast techniek krijgen de leerlingen ook te maken met onder andere communicatie, sponsoring en teamwork.

Meer berichten