Leerlingen nemen actief deel aan workshops die verzorgd worden door professionals van onder andere Novadic Kentron en HALT.
Leerlingen nemen actief deel aan workshops die verzorgd worden door professionals van onder andere Novadic Kentron en HALT. (Foto: )

'Brug naar de Brugklas' groot succes

In tweetallen rennen groep 8 scholieren van acht Waalwijkse basisscholen deze weken door jongerencentrum De Tavenu, gewapend met een echte lasergun. Het is onderdeel van 'Brug naar de Brugklas', een project dat Tavenu in 2015 opstartte en wat steeds een groter succes wordt.

door Marcel Donks

WAALWIJK - Bij Brug naar de Brugklas worden groep 8 leerlingen voorbereid op de overgang van het basisonderwijs naar het middelbaar onderwijs. "Die overgang kan veel indruk kan maken op de jongens en meiden", weet Alex van den Biggelaar van Tavenu uit ervaring. "Van de veilige omgeving van hun oude school waar ze precies weten wat er van hen verwacht wordt en waar zij de oudste leerlingen zijn, naar de middelbare school waar alles anders, groter, sneller en indrukwekkender is en waar zij in één keer als brugpieper weer onderaan de ladder staan. Als jongerenwerkers van Tavenu komen wij veelvuldig in contact met jongeren die als nieuwkomer de brugklas mogen ervaren en via hen krijgen wij veel dezelfde signalen te horen. Zij geven aan dat ze geholpen zouden zijn als ze vooraf beter waren voorbereid op welke stap hen te wachten staat."

Zo is Tavenu op het idee gekomen om in het jongerencentrum een dag te organiseren waar zo'n 50 leerlingen op een laagdrempelige en actieve manier worden voorbereid op wat komen gaat. Laagdrempelig, want de overstap moet niet te beladen worden. "De dag is actief waardoor de concentratie hoog blijft. Met het rooster van deze dag proberen we zoveel mogelijk de situatie van hun aanstaande school na te bootsen. Zodra de zoemer gaat, zorg je er voor dat je op tijd in de volgende les bent, met je zware rugzak bij je en ondanks alle obstakels die je onderweg tegen kunt komen. Het uiteindelijke resultaat is een dag waarin de leerlingen zich in koppels al lasergamend door het gebouw van jongerencentrum De Tavenu bewegen om zodoende van workshop naar workshop te gaan."

Die workshops worden verzorgd door professionals van ondermeer Novadic Kentron (verslaving), HALT (groepsdruk) en Veilig Verkeer Nederland (dode hoek bij vrachtwagens). "Dit sluit perfect aan", is leerkracht Jasper Jansen van de Pater van der Geld school van mening. "De kinderen zijn uitgelaten en genieten, maar zijn tegelijkertijd serieus met hun rooster bezig. Ook valt ons op dat ze goed meedoen tijdens de workshops. Dat dit allemaal in Tavenu gebeurt, is geweldig. Wat ons betreft kunnen ze niet vroeg genoeg van Tavenu en haar activiteiten op de hoogte gebracht worden."

In totaal volgen zo'n 250 leerlingen van de Waalwijkse basisscholen deze twee weken het programma Brug naar de Brugklas. Om dat allemaal goed te laten verlopen wordt het verspreid over vijf dagen van vijftig leerlingen. "We hebben al aanvragen gehad van andere basisscholen uit de gemeente Waalwijk, dus wie weet hoe het volgend jaar zal verlopen", geeft Alex aan. "Voor ons is het een leuke, ontspannen manier om met jeugd in contact te komen."

Meer berichten