Jos Rutters uit Waspik is al vanaf zijn veertiende fan van Queen en heeft met de jaren ook een uitgebreide Queen-verzameling opgebouwd.
Jos Rutters uit Waspik is al vanaf zijn veertiende fan van Queen en heeft met de jaren ook een uitgebreide Queen-verzameling opgebouwd. (Foto: )

Queen-fan voor het leven

Als tiener luisterde Waspikker Jos Rutters (58) veel naar de radio. Rockmuziek van bands als MUD en Status Quo konden zijn goedkeuring genieten, maar toen hij de band Queen voor het eerst hoorde, was hij meteen verkocht: "Dit was echt uniek in alle opzichten, met een gitaargeluid wat ik nooit eerder had gehoord". Op dat moment werd Jos Queen-fan voor het leven.

door Marcel Donks

WASPIK - Hij was nog maar 14 jaar oud toen hij het nummer 'Brighton Rock' op de radio hoorde: beste harde muziek van een band uit Engeland genaamd Queen. Die maand zag hij bij TopPop op TV diezelfde band, maar dan met het nummer 'Killer Queen'. "Ik was verkocht", weet Jos zich nog goed te herinneren. "Ik leende geld en kocht meteen de drie lp's die de band tot dan toe had uitgebracht. Ook wilde ik in december van dat jaar graag naar het concert dat Queen gaf in Den Haag, maar dat vond mijn moeder niet zo'n goed idee. Twee jaar later ging ik wel toen Queen in Ahoy speelde. Ik heb twee uur lang met open mond staan te luisteren en kijken."

Verzameling

Jos viel als een blok voor het typische gitaargeluid van Brian May. Maar ook de meerstemmigheid op veel nummers en de grote diversiteit deden zijn liefde voor Queen groeien. En met die liefde groeide ook zijn verzameling. "Mijn eerste single was 'Bohemian Rhapsody', maar die kocht ik eigenlijk voor de B-kant: 'I'm in love with my car'. Ik wilde de jaren daarna alles wat Queen had uitgebracht op vinyl graag hebben. Toen de CD haar intrede deed, wilde ik alles graag op CD hebben. Nu vinyl weer terug is en er geremasterde uitgaven op dik vinyl verschijnen, probeer ik die weer allemaal in bezit te krijgen."

Veelzijdigheid

Het beste Queen-album is volgens Jos zonder twijfel 'Sheer Heart Attack', hoewel zijn favoriete nummers 'White man' en 'The March of the Black Queen' op andere Queen-albums verschenen. "Maar op Sheer Heart Attack hoor je echt de vette basis van de band en vooral ook de ongekende veelzijdigheid. Ik waardeer de verschillende muziekstijlen die Queen in haar nummers als basis heeft gebruikt, hoewel ik met de disco- en rock'n roll nummers persoonlijk niet zo veel heb. Wat ik sowieso uniek vind aan Queen is dat alle bandleden voor nummers zorgden: alle vier hebben ze nummer 1 hits geschreven", vertelt Jos gepassioneerd.

Somebody to love

Met Jos raakten ook zijn vrouw Corina en later dochters Lois en Cassie met het Queen-virus besmet. Voor Corina is 'Somebody to love' de Queen-parel: "De liefde voor dat nummer is alleen maar groter geworden sinds Lois het regelmatig met de Queen-tributeband Miracle meezingt. Op zulke avonden komt alles samen en wordt het bijna net zo mooi als de Freddy Mercury tribute in Wembley op 20 april 1992 waar ik met Jos heen ging. Ja, Queen loopt zeker als een rode draad door ons leven."

Meer berichten