Waspikker Tonnie Rijken is als groot liefhebber van de kermis nauw betrokken bij de kermis in zijn dorp. Met een speciale Facebook-pagina houdt hij zijn dorpsgenoten op de hoogte.
Waspikker Tonnie Rijken is als groot liefhebber van de kermis nauw betrokken bij de kermis in zijn dorp. Met een speciale Facebook-pagina houdt hij zijn dorpsgenoten op de hoogte. (Foto: )

Toekomst Waspikse kermis onzeker

Eind augustus staat voor Waspik steevast in het teken van de kermis. Vrijwel alle inwoners gaan wel even een kijkje nemen in het centrum; een traditie. Toch wordt het steeds minder druk waardoor de de dorpskermis in zwaar weer verkeert. Kermisliefhebber en Waspikker Tonnie Rijken zet zich in om de kermis in stand te houden in zijn dorp.

door Marcel Donks

WASPIK - Navraag bij de Waspikse heemkundekring leert dat er al in de negentiende eeuw kermis werd gehouden in Waspik. Rond de eeuwwisseling vond de kermis plaats op een weiland in de hoek waar nu de Julianastraat en de Marijkelaan zijn. Daar stonden toen nog geen huizen en was alleen een onverhard pad richting het treinstation. Al jarenlang vormt het Waspikse centrum het decor voor de kermis. Op het Dorpsplein en in de Raadhuisstraat staan rijen met verschillende attracties, variërend van botsauto's en draaimolen tot suikerspin en miniscooters.

Groot liefhebber

Als groot liefhebber van de kermis is Tonnie Rijken beheerder van een Facebook-Pagina van de Waspikse kermis. Via dat medium probeert hij zijn dorpsgenoten enthousiast te krijgen voor de kermis middels het plaatsen van foto's, kleurplaten en acties. "En dat is hard nodig. Een paar jaar geleden had de kermis hier een kleine opleving, maar over de hele linie loopt het aantal bezoekers ieder jaar terug. Dit heeft te maken met activiteiten in de regio als festivals en sportevenementen in die periode. Mensen kunnen maar even keer hun geld uitgeven dus moeten ze keuzes maken. De exploitanten van de kermisattracties winnen op hun beurt informatie in bij collega's en steeds vaker is de conclusie dat in een dorp als Waspik te weinig te verdienen valt. Dus gaan ze elders met hun attracties staan. Een negatieve spiraal die nodig doorbroken moet worden."

Attracties

Voor dit jaar ziet Tonnie het vrij positief in. Inmiddels zijn negen attracties bevestigd waaronder de bekende bank, de scooters en de Kinder Octopussy. Ook is er een Fantasy Jump Trampoline. "De lijst is nog even onder voorbehoud en wellicht komen er op het laatste moment nog wat attracties bij. Dat blijft altijd spannend tot het laatst. We stellen weer op in de Raadhuisstraat en op het Dorpsplein zodat er een mooie, compacte kermis ontstaat tussen de twee dorpscafés in. Gelukkig bieden de twee cafés ook weer een leuk programma aan tijdens de kermis waardoor het voor de jeugd ook aantrekkelijk blijft. Dus voorlopig houden we het dorpsfeest in stand."

Optredens

Café d'Ouwe Haven heeft tijdens de kermis elke dag activiteiten. Op zaterdag is er DJ D3NM@RK; op zondag is er een optreden van Kaal & Kabaal en zorgt DJ Ruud voor de muziek. Maandag is het Mannekesdag met De EenHansband en live Band Steeds. Dinsdag sluit DJ Poldertunes de kermis af. Bij eetcafé Hieriest is er zaterdagavond vanaf 20.00 uur muziek van de 10-koppige soulband Soul In One en zondagmiddag vanaf 15.00 uur live muziek van Herrie's Gang. De activiteiten in de twee cafés zijn gratis toegankelijk.

Openingstijden

De kermis in Waspik is geopend op zaterdag 24 augustus van 14.00 uur tot 00.00 uur, op zondag 25 augustus van 14.00 uur tot 00.00 uur en op maandag 26 en dinsdag 27 augustus van 14.00 uur tot 00.00 uur. "Ik hoop dat het weer meezit en dat iedereen lekker over de kermis gaat lopen. Het is een traditie die niet verloren mag gaan!"

Facebook

Op de Facebook-pagina van de Waspikse kermis (facebook.com/waspiksekermis) zijn naast alle informatie over de attracties ook oude foto's en een kleurplaat te vinden. "Waarschijnlijk ga ik er tijdens de kermis ook een paar leuke acties op zetten, dus houd die pagina in de gaten. Ook kunnen mensen oude foto's van de kermis doorsturen, dan zal ik ze op de pagina plaatsen."

Meer berichten