Johan de Hond (links) en Rob Weijers hebben zich namens Natuur & Milieu hard gemaakt voor een fikse opknapbeurt van het Wandelpark.
Johan de Hond (links) en Rob Weijers hebben zich namens Natuur & Milieu hard gemaakt voor een fikse opknapbeurt van het Wandelpark. (Foto: )

Wandelpark in Waspik krijgt grote opknapbeurt

Het park aan de Oudestraat naast de Algemene Begraafplaats was ooit bedoeld als groene buffer tussen de A59 en de huizen in Plan Noord. Er lagen diverse veldjes die verbonden waren met paden van tegels. Jarenlang was het onderhoud aan het gebied minimaal waardoor het park ontoegankelijk werd. Tot nu: de gemeente Waalwijk heeft het wandelpark samen met vrijwilligers van Natuur & Milieu flink opgeknapt.

door Marcel Donks

WASPIK - Het gebied in de oksel van de Oudestraat en De Roonlaan bestaat uit de Algemene Begraafplaats, het volkstuinencomplex en een park. Wandelen en recreëren is er allang niet meer bij in het park. "Vroeger kwamen we daar nog wel om te spelen", herinnert Johan de Hond zich. Samen Met Rob Weijers heeft hij zich namens de werkgroep Natuur & Milieu van Platform Waspik sterk gemaakt voor een metamorfose van het park. "Omdat er jarenlang vrijwel geen onderhoud is gepleegd aan het gebied, werd het een wildernis van bomen en struiken waar brandnetels en taxus de overhand hadden. Niet echt ideaal dus om lekker doorheen te wandelen. Trouwens: je moest goed zoeken om de paden te kunnen vinden. Het was hier echt een grote gribus."

Kronkelpaden

Na het opknappen van het pad achter de tennisbaan langs kwam het park onder de aandacht bij zowel Natuur & Milieu als de gemeente Waalwijk. Laatstgenoemde prijst de initiatieven van de werkgroep en ziet Natuur & Milieu steeds meer als een serieuze gesprekspartner. "We hebben een plan gemaakt om het park nieuw elan te geven", zegt ontwerper Rob Weijers. "Er is door de gemeente flink gedund en we hebben een nieuw netwerk van wandelpaden aangelegd. Deze keer met veel kronkelpaden waardoor op je op een relatief klein oppervak toch lekker kunt wandelen. De begraafplaats en de volkstuinen blijven zoals ze zijn en zijn niet in de plannen meegenomen."

Natuurlijke uitstraling

De gemeente reageerde enthousiast op de ontwerpen en kreeg hiermee een handvat om het gebied in te trekken. De meeste bomen zijn blijven staan waardoor er nog steeds sprake is van een bos. De brandnetels en taxus zijn verwijderd en volgens het ontwerp werden de paden aangelegd. Dit speelde allemaal het laatste half jaar. Johan: "De paden zijn op dezelfde manier aangelegd als het Kronkelpad tussen de 's Gravenmoerseweg en de Wielstraat en als het pad achter de tennisbaan. Een soort gravel dus met een natuurlijke uitstraling. De paden zijn alleen te voet toegankelijk; hekjes aan de ingangen zorgen dat er geen fietsers en brommers in het gebied komen."

Ingangen

Er zijn straks drie ingangen tot het gebied, waarvan er twee al zijn aangelegd. De realisatie van de westelijke ingang naast de aanwezige sloot staat voor binnenkort op de planning. Net als het plaatsen van een haag voor de volkstuinen aan de kant van de Oudestraat. Rob: "Voor de rest houdt het gebied haar natuurlijke karakter en zal er slechts onderhoud plaatsvinden als soorten gaan woekeren. Natuurlijk moeten de paden begaanbaar blijven. Het is een mooi stukje natuur."

Meer berichten