IVN Natuureducatie plant de komende maanden, samen met scholen, vrijwilligers, gemeenten en tuineigenaren, 80 Tiny Forests en 400 Tuiny Forests aan door heel Nederland.
IVN Natuureducatie plant de komende maanden, samen met scholen, vrijwilligers, gemeenten en tuineigenaren, 80 Tiny Forests en 400 Tuiny Forests aan door heel Nederland.

In Brabant gaan dit plantseizoen bijna 10.000 bomen de grond in

Op 1 november is het plantseizoen 2019/2020 van start gegaan. IVN Natuureducatie plant daarom de komende maanden, samen met scholen, vrijwilligers, gemeenten en tuineigenaren, 80 Tiny Forests en 400 Tuiny Forests aan door heel Nederland. Dat komt neer op meer dan 50.000 bomen! De provincie Noord-Brabant gaat 16 Tiny Forests aanplanten in onder andere Den Bosch, Moerdijk, Rosmalen, Tilburg en Breda. Een Tiny Forest is een inheems minibos van ongeveer 200 m². Dit bos stimuleert de biodiversiteit, helpt bij waterberging en hittestress en is een fijne plek waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Tijdens de 'Plant mee'-campagne van IVN wordt in heel Nederland bijna 2 hectare aan groen geplant. Dat zijn 3 voetbalstadions vol bomen.

REGIO - Een Tiny Forest bestaat volledig uit inheemse bomen en heesters. Deze soorten hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd. Inheemse planten zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders en vogels aan dan exotische soorten. Daarnaast plant IVN in stedelijk gebied; de plek waar vergroening het hardst nodig is. De Tiny Forest beweging in Nederland wordt steeds groter en breidt zich inmiddels uit naar omringende landen waaronder België, Frankrijk en Ierland.

Waarom november?

Bomen zijn de longen van onze aarde. Ze zorgen voor zuurstof en slaan CO2 op. Daarnaast zorgen ze voor verkoeling in de zomer, houden ze overtollig water vast en bieden ze vogels en insecten voedsel en een plek. Het einde van de herfst en de winter is de ideale periode om bomen en heesters te planten. Dat komt doordat ze op dit moment als het ware 'slapen'. Ze laten hun loof vallen en komen in de rust. Doordat ze in rust zijn, hebben ze een veel grotere kans om goed aan te slaan en uit te groeien tot een veerkrachtig bos.

Particulieren

IVN hoopt dat zoveel mogelijk mensen geïnspireerd raken en ook bomen gaan planten. Via https://www.ivn.nl/tinyforest/plant-mee leer je hoe je zelf een eikenboom plant of een boswilg stekt en geeft de natuurorganisatie tips over welke bomen goed zijn om te planten. Voor de echte aanpakkers zijn er ook nog 'Tuiny Forests' te koop. De Tiny Forests en Tuiny Forests worden mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Nationale Postcodeloterij, ASN Bank, Provincie Noord-Brabant en de plantgemeenten. Aan het einde van dit plantseizoen is Nederland een stuk groener en gezonder.

Meer berichten