Logo demaasroute.nl


Column Patrick van Engelen.
Column Patrick van Engelen.

Skip & Dip

  Column

Kippen in de voortuin van een straat vol rijtjeshuizen? Geen beeld dat je dagelijks ziet. Toch liepen er enkele maanden geleden in Waalwijk toch echt twee deftig rond te stappen. In onze eigen voortuin nog wel. Twee fanatiek naar eten speurende zwarte krielkippen. Inclusief dat welbekende, geruststellende tok-tok-tok geluid. Nu zien kippen in de voortuin er best koddig uit, voor de beesten zelf is het misschien een beetje link. De gevederde eierleggers staan immers niet bekend als grote intellectuelen. Voor je het weet, worden ze geplet door een kwartet niet goed oplettende autobanden. Mijn vriendin, direct enorm begaan met de diertjes, besloot ze vol liefde veilig naar de achtertuin te lokken met wat stukjes brood. Een beetje wantrouwig, maar duidelijk hongerig, scharrelden ze braaf achter haar aan. En daar liepen ze dan. In afwachting van de eventuele eigenaar konden ze in onze achtertuin wel even logeren. Achteraf bleek dat de kippen al zo'n week in de buurt rond liepen, maar dat wisten we toen nog niet. Al snel kregen de beesten een naam: Skip en Dip(pie). Afgeleid van festivalact Skip & Die. Vraag me niet waarom.
Kippen eten bijna alles. En dat kregen ze dan ook van ons. Stukjes appel, wat chia-zaden (uit de bio-mensen-winkel), pasta, stokbrood, kanarievoer en na enige tijd (de eigenaar kwam maar niet) door schoonmoeder aangeschaft superdeluxe uitgebalanceerd kippenvoer.
Prachtig was het om het tweetal 's-avonds op stok te zien gaan. Nou ja, op stok? De nacht werd doorgebracht op een tak, nog geen twee meter hoog, van onze flink uit de kluiten gewassen eucalyptusboom. Kippen kunnen nauwelijks vliegen en het was voor Skip en Dip dan ook een hele uitdaging om bij hun slaapplek te komen. Route: tuintafel, grijze container. We vonden het duo zo leuk dat we ze eigenlijk wel definitief wilde adopteren. Tot we op een ochtend heel vroeg, uurtje of vijf, bruut gewekt werden door een zeer luid Kuuukelekuuuuuuuuuuuuuuuu! Een van de kippen bleek een haan. Geen goed idee als je de relatie met je buren een beetje goed wil houden. Gelukkig wilde de dierenambulance uit Tilburg de beestjes wel op komen halen. Op een vers gelegd eitje wacht ik nog steeds. Reageren:
gevleugeld@engelmedia.nl

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox