Logo demaasroute.nl


Column Patrick van Engelen.
Column Patrick van Engelen.

Bruisen, swingen en deugen

  Column

Er zijn nogal wat dorpen en steden, ook in onze regio, die zich erop beroepen te bruisen. Wat ze willen zeggen, is dat hun gemeente levendig is. Vol van mensen die een goede tijd beleven. Niet te verwarren met de andere betekenis van het woord: hoorbaar schuimen. Bekend van het bruistablet om kunstgebitten te reinigen.
Alle Langstraat-gemeentes hebben ´bruisen´ al wel eens gebruikt als marketingwoord. Meestal als promotie voor een evenement of een winkelcentrum dat duidelijk aan een impuls toe is. Van mij mag het hoor. Maar indien je promotieslogan bij je bewoners vooral op de lachspieren werkt of nog erger juist negativiteit oplevert, zou ik er persoonlijk niet voor kiezen. Kies dan liever voor een voor iedereen acceptabele omschrijving als 'gezellig'.
Een woord dat de laatste tijd nogal wat stof doet opwaaien is 'deugen'. Met name op social media zijn mensen die zichzelf vol overtuiging positioneren op de rechterflank er dol op om de (in hun ogen) linksere types als 'deugerds' te omschrijven. Bedoeld als variatie op het eerder door hen gebruikte 'gutmensch', dat veel dichter in de buurt komt bij wat ze eigenlijk willen zeggen. Nu ben ik dol op taalvernieuwing. Voor mij is vrijwel elk neologisme een verrijking. Minder vind ik het als woorden die al een betekenis hebben, zonder humor worden gekaapt. Ben minder lui en verzin wat nieuws. Nu accepteert de hoek die je eigenlijk wil beledigen 'deugerds' dankbaar als geuzennaam en komt je gebries (of gebruis in de betekenis van 'hoorbaar schuimen') als een boemerang bij je terug. Ga gerust je gang. Maar je etaleert toch vooral je geestelijke armoede.
Terug naar bruisen. Want ik zeg het niet makkelijk (zeker niet in een column), maar afgelopen weekend was het woord 'bruisen' op het Raadhuisplein in Waalwijk eens een keer niet misplaatst. Met Swingen in de Stad lijkt het erop dat Jongerencentrum De Tavenu een gouden concept heeft gevonden om hun doelgroep in Waalwijk te bedienen. Toch jammer dat de feestjes in het pand van De Tavenu aan de Taxandriaweg al jaren een stuk minder aantrekkingskracht hebben. Swingen in de stad in februari ligt immers minder voor de hand. Misschien met hippe oorwarmers. Reageren:
gevleugeld@engelmedia.nl

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox