Column Patrick van Engelen.
Column Patrick van Engelen.

Spelen met vuur

  Column

Naar mate de jaren verstrijken, lijken de jaarwisselingen zich steeds sneller op te volgen. Het bord oliebollen is nog niet leeg of de volgende lading ligt al weer te pruttelen. Als kind vond ik oudejaarsavond altijd enorm spannend. Lekker laat opblijven, een oudejaarsconference op tv en veel chips en cola. Iets later, als puber, had ik ook altijd een klein pakketje vuurwerk. Wat suffe vuurpijlen, fonteintjes en soms een pakje knal. Dat laatste was vooral bedoeld om nog even door te kunnen gaan als de rest van de familie al lang en breed weer warm binnen zat.
Op Netflix bekijk ik momenteel de sterke Duitse serie Dark. Een tijdreis-serie zoals er inmiddels veel zijn, vol breinbrekende paradoxen en het zogenaamde vlindereffect, kleine gebeurtenissen in het verleden die grote impact kunnen hebben op de toekomst. Zelfs je eigen bestaan kan bij tijdreizen op het spel komen te staan. Grootste klassieker in het genre is zonder twijfel Back to the Future met Michael J. Fox, dat ondanks zijn gedateerde special effects nog steeds zeer de moeite waard is om te bekijken.
Of tijdreizen er daadwerkelijk ooit van zal komen, daar kan ik geen zinnig woord over zeggen. Maar ik zou het, ondanks de risico's, zeker een keer proberen. Even ronddwalen in de jeugd van je ouders. Een concert van Elvis Presley bezoeken. Of eens kijken naar jezelf in je jonge jaren. Hoe maf moet het zijn om jezelf te zien spelen met Lego? Of nog gekker jezelf geboren te zien worden? Wat als je in kon grijpen als oudere ik op bepaalde momenten? Ruzies voorkomen, liefdes kon laten opbloeien. Het zou misschien wel een heel ander heden opleveren. Positief of negatief. Lastig te zeggen. Zeker is dat bepaalde hachelijke momenten in je leven heel anders hadden kunnen aflopen.
Zo herinner ik mij ineens de momenten in de jaren tachtig dat ik samen met een vriendje op Nieuwjaarsdag in Waalwijk aan het spelen was met lucifers op straat. Natuurlijk lagen er nog overal vuurwerkresten. En natuurlijk probeerden wij die, naïef als we waren, aan te steken. Het ging allemaal net goed, maar wat als… Zonder handen was het moeilijk columns tikken geweest.

Reacties:
gevleugeld@engelmedia.nl

Meer berichten