Column Patrick van Engelen.
Column Patrick van Engelen.

Arbeidsmigranten

  Column

Geen schoenmuseumverhalen deze week. Dat laat ik even liggen tot een volgende keer. Al sluit mijn onderwerp van deze week daar stiekem ook wel een beetje op aan. Ik wilde het eens met u hebben over een heikel onderwerp waar nogal veel Langstraters een uitgesproken mening over hebben: de arbeidsmigranten. Het aantal Polen, Bulgaren en Roemenen dat hier komt werken (en wonen), groeit nog steeds. Persoonlijk ben ik niet voor of tegen de komst van hen. Als er te weinig Nederlanders zijn die het werk kunnen of willen doen, moeten bedrijven wat. Robots kunnen al heel veel, maar zijn nog niet zover dat ze al het werk kunnen overnemen.
De lokale overheid kiest voor een beleid waarin met name logistieke bedrijven geen strobreed in de weg wordt gelegd. Alles wordt in het werk gesteld om bedrijven naar hier te lokken en hier te houden. Grond voor een prikkie, extra asfalt. De logistieke sector krijgt een behandeling als een verwend prinsje. De overheid is natuurlijk niet voor niets zo toeschietelijk. De komst van de bedrijven levert zogezegd economische voordelen en werkgelegenheid op. De vraag die ik echter op wil gooien is of we sectoren moeten blijven versterken waar we eigenlijk de mensen niet voor hebben. Het beleid levert namelijk (terecht of onterecht) ook heel wat weerstand vanuit de samenleving op. Er zijn problemen met huisvesting, (veelal) alleenstaande mannen die voor overlast zorgen en dan is er nog de taalkloof die voor veel irritatie zorgt.
Is het niet beter om al het geld dat nu wordt gepompt in bedrijventerreinen te stoppen in een totaal andere meer duurzame economische ontwikkeling? Het aantrekkelijk maken van winkelcentra wordt vaak genoemd, maar waarom richten we ons, met De Efteling als enorme trekker, niet eindelijk ook eens wat meer op toerisme? De populariteit van Nederland als klein en goed bereisbaar land zal meer bekendheid krijgen over de hele wereld. Het aantal toeristen uit bijvoorbeeld China zal nog tientallen jaren blijven groeien. En al die toeristen blijven op de lange termijn echt niet alleen hangen in Amsterdam. Als we het hier niet doen, gaat een andere regio er wel vandoor met de toeristische centen van de vele Aziaten die ons land zullen overspoelen. Reacties:
gevleugeld@engelmedia.nl

Meer berichten