Column Patrick van Engelen.
Column Patrick van Engelen.

Mijn laatste column

  Column

Beste mensen. Dit is mijn laatste column voor De Maasroute. Geen grapje. Deze keer niet. Dat ik ermee kap, ligt niet aan de kijkcijfers. Ik ben geen Humberto Tan. Ik had best door kunnen en mogen gaan. Waarom ik dan toch stop? Simpel, omdat ik mijn bijdrage een hogere waarde toedicht, dan de fors verlaagde vergoeding die ik vanaf heden voor deze column overgemaakt zou krijgen. Mijn hersenspinsels gooi ik niet in de aanbieding. Daarvoor kost het schrijven van deze stukjes teveel inspanning. Het is geen zak aardappels. Niet alleen het daadwerkelijke tikken kost energie, maar vooral elke zeven dagen weer iets nieuws verzinnen. Zonder fatsoenlijk honorarium gebruik ik mijn geestelijke vermogens liever ergens anders voor. Misschien ga ik wel een boek schrijven. Of ik maak een eigen autonome (kunst)film. Ik weet het nog niet.
Ik heb zo mijn mening over de steeds lagere vergoedingen die journalisten, zowel landelijk als regionaal, ontvangen. Voor een goed werkende democratie is onafhankelijke, niet politiek of commercieel gedreven, informatie erg belangrijk. Niet alleen in de krant, maar ook op tv, radio en internet. Om die informatie te produceren heb je professionals voor nodig. Jammer dus dat mediabedrijven bepaalde bedrijfseconomische keuzes 'moeten' maken.
Rijk zal je er niet van worden, maar ik hoop van harte dat iemand met een scherpe pen het stokje van mij overneemt. Al is het alleen maar om de lokale politiek af en toe eens zonder meel in de mond de waarheid te vertellen. Want hoe je het ook bekijkt - van links, van rechts of vanuit het midden - een beetje onafhankelijke kritiek hebben de plaatselijke politici keihard nodig. Zeker in een tijd waarin de waarheid en de leugen steeds dichter bij elkaar komen te liggen.
Tot slot wil ik alle mensen bedanken die mijn tekstjes zo nu en dan lazen. Eerst in De Waalwijker. de laatste paar jaar in deze krant. Jullie reacties, vrijwel altijd positief, waardeerde ik enorm. Het spijt me zeer dat ik de door jullie veelvuldig uitgesproken wens dat ik 'nog lang door zal gaan' niet ga waarmaken. Soms moet je ook voor jezelf kiezen. Reacties stel ik op prijs: gevleugeld@engelmedia.nl

Meer berichten
Shopbox