Tuintip van de week!
Tuintip van de week! (Foto: Martin van der Plas)

Hangpot aardbeien

  Column

Hangaardbeien zijn heel lekker. En zo'n pot waarin aardbeiplanten bloeien, terwijl er ook al vruchten aan rijpen, is een geweldig feestelijk gezicht. Groen, rood en wit: de kleuren van de Italiaanse vlag. Zuidelijk temperament. Vakantiegevoel. Dat is wat zo'n hangpot met aardbeiplanten je (behalve vruchten) ook geeft.

Aardbeiplanten, want er staat op het pot-cover wel 'Aardbeienplant. Kweek je eigen aardbeien' maar in elke pot zijn niet één, maar liefst drie aardbeiplanten opgekweekt. Daardoor kun je veel meer aardbeien oogsten dan van één plant. Bovendien gaat de oogst heel lang door, want het zijn doordragers. Dat betekent dat de planten niet alle aardbeien in één keer produceren, maar daar maandenlang mee doorgaan. Zo'n hangaardbeienpot is een echte snoeppot! Alle aardbeiplanten zijn meerjarig. Ze blijven meer jaren productief. Alleen vormen ze na een paar jaar steeds minder vruchten. Dan worden ze meestal vervangen.

Er zijn bij de aardbeien twee hoofdgroepen te ontdekken: planten die eenmaal per jaar vruchten dragen (junidragers) en doordragers. Daarnaast zijn er wel meer groepen, zoals bosaardbeien, maar die zijn iets minder bekend. Doordragers hebben een ander vruchtgedrag. Die vormen vier tot vijf maanden lang steeds nieuwe bloemen – dus minder tegelijk dan de eenmaal dragende rassen, maar je hebt er daardoor veel langer plezier van. Bij doordragers zie je bloemen en vruchten tegelijk.

Doordragers vormen een andere rassengroep dan de eenmaal dragende aardbeien. Maar er zijn meer verschillen: de aardbeien in de potten die GroenRijk nu aanbiedt zijn niet alleen doordragers, maar ook hangaardbeiplanten. Voor de vruchten en de smaak maakt dat niet uit, maar hangaardbeien hebben een wat andere groeivorm. Die maken veel langere en sierlijk uit de pot hangende stengels waaraan de bloemen en vruchten verschijnen. Doordat de heerlijk sappige vruchten zwaarder zijn gaan de stengels met vruchten hangen. Onder de mooie witte bloempjes staan ze meestal nog rechtop. Net zoals bij de drietallige bladeren: elk blad – eigenlijk een samengestelde bladschijf – bestaat uit drie aparte deelblaadjes.

Het zijn vrij grote potten. Ze hebben bij GroenRijk een doorsnee van liefst 21 cm. Dat is meer dan gemiddeld. Dat betekent dat de planten in hun speciaal door de kweker toegepaste potgrond goed kunnen wortelen en heel gezond uitgroeien en leven. Door de wat grotere potmaat blijft de potgrond ook wat langer vochtig. Hang de pot op een lichte, liefst zonnige plek ergens tegen een wand, schutting, muur, paal, balk of wat ook. Als hij maar kan hangen.

Zorg dat de potgrond niet uitdroogt. Geef de planten als je ermee thuiskomt, meteen voor de eerste keer water en giet opnieuw als de potgrond wat droger begint aan te voelen (even met je vinger voelen). Als de wortels te lang nat zijn of zelfs vrij langdurig onder water staan, worden ze bruin en gaan ze dood.

Maar geef bij langdurig droog weer wel extra water. Zorg daarom altijd dat overtollig water onder uit de pot kan weglopen.

Vergeet niet om regelmatig te mesten. Geef wekelijks een portie kaliumrijke plantenvoeding. Die mag ook vloeibaar zijn en met het gietwater worden gegeven. Liefst organische mest. GroenRijk heeft de goede soorten in voorraad.

www.groenrijk.nl

Meer berichten