Tuintip van de week!
Tuintip van de week! (Foto: )

Clematissen

  Column

Van de zomerbloeiende clematissen die GroenRijk deze week speciaal aanbiedt, hoef je geen verstand te hebben om te zien dat het om pure kwaliteit gaat. De kweker heeft er alles aan gedaan om dat zichtbaar te maken. De planten zijn Xtra groot (de leverhoogte is liefst 90 cm), waardoor ze Xtra veel ranken en knoppen (en dus bloemen) dragen.

Het gaat deze week om een schitterende keuze aan grootbloemige zomerbloeiende clematissen. Het zijn wat later in de zomer bloeiende cultivars die hun bloemen soms zelfs nog in de herfst (september-oktober) laten verschijnen. Het zijn klimmende soorten die met hun ranken pergola's en schuttingen, maar ook klimrekken tegen muren overladen met hun bloemenpracht. Ook heesters en soms zelfs bomen veroveren ze als groeiend naar het licht. Hoewel er clematissen bestaan die makkelijk tot 10 m hoogte klimmen, worden de nu aangeboden rassen meestal 2 m hoog (ook ongesnoeid zeker niet hoger dan 3 tot 3,5 m).

Planten die tegen een muur, schutting, pergola of hek groeien, mogen tot ongeveer 20 cm boven de grond worden gesnoeid. Dat gebeurt vooral om de planten te dwingen nieuwe ranken te vormen die op ooghoogte bloeien. Laat je een clematis in een boom of struik groeien, dan moet je veel voorzichtiger zijn met het snoeien. Kort dan maar een deel van de scheuten tot op 50-100 cm in en laat de rest met rust. Het effect daarvan is dat de bloemen over de hele lengte van de klimmende plant zullen verschijnen.

Een clematis moet tegen een latwerk, grof gaas of andere klimsteun kunnen groeien. Maak dat eerst voor elkaar voor je gaat planten. Clematissen groeien graag met 'de voet in de schaduw en de kop in de zon'.

Je koopt je zomerbloeiende clematissen nu in de maat 90 cm hoog bij GroenRijk in uitgekiende potten van 16 cm doorsnee; van boven vierkant en van onderen rond (groot voordeel bij het transport; daar is over nagedacht) en met een handig draagetiket. Door de slimme stokklem staat de stok altijd recht. Het lijken kleinigheden, maar het zegt iets over de kwaliteit van en de zorg voor de planten. Maak voor het inplanten een ruim plantgat van 40 × 40 cm. Clematissen maken een flink wortelstelsel en daarom moet je de uitgegraven grond waarin jouw plant komt te staan, goed verrijken met een paar handenvol organische mest (compost, koemestkorrels) en goed nat gemaakte tuinturf. Zet de plant in zijn pot ondertussen in een emmer water. Haal de plant met zijn wortelkluit daarna uit de pot (voorzichtig; tere wortels!) en verdeel de buitenste wortels van de kluit een beetje in het gat. Zet de clematis met de bijgeleverde stok zo in het midden van het gat dat de bovenkant van de kluit ca. 5 cm onder het aardoppervlak komt. Voor een muur je clematis schuin naar de muur toe planten (afstand ca. 40 cm). Vul het plantgat met de verrijkte uitgegraven grond. De grond aandrukken en daarna royaal water geven. Vervolgens een klimstok erbij zetten die in de richting wijst en contact maakt met de klimsteun waar je de plant naartoe wilt leiden. Zorg dat de wortels beschaduwd worden door andere planten, stenen of een laag mulch en zorg dat ze niet uitdrogen. Geef tijdens de bloei en in het vroege voorjaar organische mest.

www.groenrijk.nl

Meer berichten