Tuintip van de week!
Tuintip van de week! (Foto: )

Bromelia

  Column

Kom bij GroenRijk kijken hoe het met planten anders kan. Er staat een rijk aanbod bromelia´s op je te wachten: prachtige planten uit de serie Bromelia Green Rituals.

Bromelia-achtigen hebben geen bladstengels, maar ze vormen een rozet van lancet- of zwaardvormige, soms aan de randen gestekelde bladeren. Bij sommige geslachten vormt zo'n bladerrozet een koker waarin de plant in de natuur regenwater vasthoudt. Ideaal in droge perioden en helemaal als je op een boomtak groeit en je je wortels alleen maar gebruikt om je aan zo'n tak vast te houden. Want epifytische bromelia's tasten hun gastheer niet aan, ze verzamelen zelf hun voedsel uit lucht en regenwater. Bij veel soorten zijn de bladeren bedekt met kleine schubben die helpen om vocht en voedsel uit lucht en water te halen. Zelfs zijn er soorten die de stoffen opnemen die vrijkomen uit insecten die in het water in de bladerkoker verdrinken. Bromelia's maken niet zelf vloeistoffen aan die die lijkjes ontbinden, zoals echte vleesetende planten wel doen.

Diverse bromelia-achtigen kunnen in bijna ieder seizoen bloeien. De bloemen zijn vaak heel opvallend met heldere kleuren. Vaak staan er minstens zo sterk gekleurde (meestal rode of roze) schutbladen omheen. De bloemen kunnen millimeterklein zijn, andere bloeien aan stengels die wel 10 m hoog zijn. Er is geen andere plantenfamilie met zo'n variatie aan bloeiwijzen. En als we het over kleuren hebben: groen, paars, rood, geel, wit, crème en roze zijn rijk vertegenwoordigd. Voor de kwekers is dat ideaal. Hun kleurenpalet om mee te 'spelen' is bijna oeverloos. De planten bloeien overigens niet zo lang – dan moet je aan een aantal weken denken – waarna ze langzaam verwelken. Maar ook dat stadium is vaak heel mooi. Op één uitzondering na – het geslacht Dyckia – sterft een bladrozet bij bromelia's na de bloei langzaam af, maar dat duurt maanden. In die tijd vormen ze nieuwe zijscheuten, die kunnen worden afgenomen om apart te worden uitgeplant om een nieuwe cyclus te beginnen. Bij grotere soorten – die weinig worden geteeld; je vindt ze vooral in de natuur – kan het soms wel 20 jaar duren voor ze gaan bloeien. De soorten die GroenRijk nu in de Big Bags aanbiedt, bloeien meestal al en vertonen maximaal kleur. Prachtige planten!

Zet je bromelia in zijn Big Bag op een lichte plek in huis, maar 's zomers niet in fel zonlicht. 's Winters verdragen de planten wel direct zonlicht. Als de dagen in het najaar korter worden, stoppen de meeste soorten met groeien en gaan ze een rustperiode in. Zorg dan dat de temperatuur niet onder 13 °C zakt. Normaal verdragen de planten gewone kamertemperaturen (18-22 °C) prima. Maar besproei het blad wel regelmatig om de luchtvochtigheid op peil te houden. 's Zomers tijdens een zacht regenbuitje buiten zetten is prima. Na afloop wel de Big Bag afdrogen! Zorg dat bij kokerbromelia's de koker steeds met water is gevuld. Laat de grond in de Big Bag tussen twee gietbeurten wat opdrogen, voor je opnieuw – heel matig – water geeft. 's Winters net genoeg water geven om de kluit niet helemaal te laten uitdrogen. Geef tijdens de groeiperiode regelmatig sterk verdunde plantenvoeding in het gietwater. Gebruik voor het water geven regenwater of onthard water. Dat voorkomt dat er kalkvlekken ontstaan.

www.groenrijk.nl

Meer berichten