Tuintip van de week!
Tuintip van de week! (Foto: )

Bosviooltjes

  Column

Deze week krijgen de bosviooltjes of hoornviooltjes bij GroenRijk volop aandacht. Ze zijn er nu volop bloeiend in allerlei kleuren en reeksen kweekvormen. Het zijn wel allemaal planten uit de bekende Viola Cornuta Groep. Dat zijn de violen met de zogenaamde hoorntjes: achter uit de bloemen steken uitgroeisels die 'pieken' of 'horens' worden genoemd. Waar die voor dienen is niet helemaal duidelijk. Je herkent er deze violen onmiddellijk aan. Hoornviolen worden ook wel bosviolen of mini's genoemd. Maar je kunt ook de term mini-bosviolen tegenkomen.

Dat zijn niet de al genoemde mini's, maar hoornviooltjes in een nog kleinere vorm: de zogenaamde micro's. Die zijn in alle delen (ook de bloemen) nog kleiner dan de mini's of bosviolen. Maar dan zijn we er wat naamgevingen betreft nog niet helemaal, want er zijn ook violen die de officiële naam bosviolen dragen die in het wild in het bos groeien (zeldzaam ook in Nederland en België) en niet tot de hoornviooltjes behoren. Dat zijn dus de echte bosviolen! Laten we het er maar op houden dat je deze week bij GroenRijk je liefde voor violen helemaal kunt uitleven en dan speciaal met de prachtige, lieflijke, sterke, rijkbloeiende gehoornde exemplaren.

De bosviolen die GroenRijk nu aanbiedt zijn in feite groen blijvende, tamelijk kort levende, soms als tweejarig beschouwde vaste planten. De hoornviooltjes die GroenRijk nu voor je heeft, bloeien maandenlang en kunnen heel goed tegen wat slechter weer. Het enige waar ze echt een hekel aan hebben, is te lang 'natte voeten'. Dus zorg voor goede drainage op de plek waar ze staan of in de bak, pot of schaal waarin je ze hebt geplant.

Dat kan inderdaad, maar ook dan: zet ze niet in direct, fel zonlicht. En vergeet niet water te geven. Geef dat bij planten in een pot of bak – binnen of buiten maakt niet uit – zeker eens per week en meng dan ook wat vloeibare plantenvoeding door het gietwater. Als het binnen nogal warm is, zul je vaker water moeten geven De planten worden ongeveer 15 cm hoog en ze hebben hartvormige blaadjes met gekartelde randen. De kleine, eetbare bloemen verschijnen daar in een reeks van kleuren bovenuit. Als je de uitgebloeide bloempjes regelmatig wegknipt, bloeien ze extra lang door. Je kunt ze ook overhouden. Een paar graden vorst kunnen ze wel hebben, maar wordt het buiten veel kouder en ze groeien in een pot of bak, dan kun je ze beter tijdelijk even vorstvrij, maar wel koel in je huis, schuur of garage zetten. Je kunt ze dan in het voorjaar – vanaf eind april – buiten uitplanten (als er geen kans op nachtvorst meer is). Maar doe dat eerst alleen overdag bij mooi weer om ze aan het 'buitenleven' te laten wennen. 'Afharden' heet dat. Als je dat een paar dagen achter elkaar hebt gedaan, kunnen ze definitief buiten blijven. Je kunt ze dan ook in de volle grond van je tuin planten. Je zult dan alleen merken dat ze niet meer in de herfst, maar van mei tot september bloeien. De bloeiperiode die ze nu hebben, is door de kwekers zo geregeld. Dat is echte kwekerskunst.

De bloemen van hoornviooltjes worden graag als kleurrijke garnering bij allerlei gerechten toegepast. Bijvoorbeeld over salades gestrooid zijn ze prachtig. Die bloempjes hoef je dan niet op de rand van je bord te leggen, want je kunt ze echt eten. Ze smaken heel lekker. Een beetje friszoet.

www.groenrijk.nl

Meer berichten