De tuintip van de week!
De tuintip van de week! (Foto: Foto: )

Druifheide

  Column

Druifheidesoorten (Leucothoe) zijn wintergroene tuinstruikjes waarbij het blijvende blad tijdens de koude jaarperiode prachtig verkleurt. Meestal roodpaars, maar de tint verschilt vaak iets per soort en cultivar (rood, geelrood, groenrood, paars, bruinachtig enz.). Vanwege die winterkleur worden deze planten ook heel graag als winterbeplanting van plantenbakken of in potten toegepast. Dat geldt vooral voor de kleinere soorten, bijvoorbeeld cultivars van Leucothoe axillaris. Het kleurrijke blad is ook schitterend in herfst- en kerstschikkingen. Bloemsierkunstenaars zijn er altijd heel blij mee. Aangeplant in je tuin kan Leucothoe daar jarenlang het geheel opfleuren. De planten zijn ook prachtig als ze in mei-juni – het blad is dan groen – bloeien met 4-8 cm lange trosjes witte , heideachtige bloempjes. Die hangende belbloempjes hebben een heel mooie urn- of vaasvorm (met de opening naar beneden gericht). Alle druifheidesoorten vragen wel zure grond – dus gaan ze prachtig samen met andere heidesoorten (Erica, Calluna), Rhododendron, Pieris, Arctostaphylos, Gaultheria, Skimmia en nog veel meer planten die van humusrijke, zure grond houden. Heeft jouw tuin geen zure grond, werk dan eerst flink wat tuinturf door de grond op de plek waar je je Leucothoe plant. Bij kleinere Leucothoe's, zoals de L. axillaris-cultivars die GroenRijk nu aanbiedt, is het heel mooi als je er groepjes van drie stuks van plant. Dan is het effect het grootst.

Druifheide – in het Duits Traubenheide, Engels Coastal Doghobble – behoort tot de familie van de heideplanten Ericaceae) en dankt zijn naam aan de trosjes bloemen die wel wat aan druiventrosjes doen denken. In de wetenschappelijke naam betekent het woorddeel 'leuco' wit. Dat slaat ook weer op de bloempjes. Maar de wetenschappelijke naam Leucothoe als één begrip is waarschijnlijk afgeleid van de naam van een Babylonische prinses uit de Griekse mythologie, Leucothea, die in de problemen kwam doordat de god Apollo verliefd op haar werd.

De verzorging is heel eenvoudig. De planten zijn in pot in zure heidegrond opgekweekt en moeten ook weer in zure grond worden geplant. Meng daarvoor eventueel tuinturf door je tuingrond of plant ze in pot of bloembak in speciale heideplantengrond. Dan gaat het goed. Zorg voor een groeiplek of standplaats in schaduw of halfschaduw. Leucothoe's houden niet van direct zonlicht (volle zon). Zorg de grond waarin ze staan nooit uitdroogt, dus geef regelmatig water. Geef in het voorjaar extra voeding en gebruik daar speciale, kalkvrije meststof voor heideachtige planten voor. Dan blijft de grond zuur, maar krijgen je planten wel voldoende voeding. Soms wordt er ook een laag boomschors (dennenschors) op de grond rond de planten aangebracht. Dat heeft verschillende voordelen: het houdt de grond goed vochtig, zorgt ook voor verzuring, het staat heel mooi en verzorgd en het houdt onkruidgroei tegen. Leucothoe is winterhard, maar kan toch te lijden hebben van koude oostenwind. Ook een kwakkelwinter met veel afwisseling van vorst en dooi is moeilijk voor de planten.

Als je je druifheide in een pot of plantenbak wilt planten, is het handig om die pot of bak eerst met noppenfolie te bekleden. Dat beschermt de plantenwortels heel goed bij vorst. Zorg wel voor drainagegaten onderin.

Meer berichten