De tuintip van de week!
De tuintip van de week! (Foto: Foto: )

Vlinderorchidee

  Column

Zet deze vlinderorchidee op een lichte plek en geef regelmatig water en speciale orchideeënvoeding. 
Orchideeën vormen een zeer uitgebreide plantenfamilie. Ze zijn de jongste groep bloeiende planten die op Aarde is ontstaan. Dat werd een groot succes, want ze komen nu bijna overal ter wereld in honderden verschillende geslachten voor. De prachtige vlinderorchideeën (Phalaenopsis 'Tropic Snowball') die GroenRijk nu speciaal aanbiedt, vormen daarvan maar een heel klein, maar wel een heel mooi deel: slechts één hybridecultivar uit maar één geslacht, maar het geslacht Phalaenopsis telt wel tientallen schitterend bloeiende soorten. Hun vormenrijkdom is enorm. Ze passen zich aan de meest uiteenlopende omstandigheden aan. Vaak wordt gedacht dat de exotische vlinderorchideeën uit een beperkt gebied in Zuidoost-Azië stammen, maar dat is niet zo. Vlinderorchideeën kun je vinden van China in het noorden tot Australië in het zuiden en van het Himalajagebied in Midden-Azië tot de Filippijnen en Papoea-Nieuw-Guinea in het oosten. Qua leefwijze lijken al die soorten vlinderorchideeën vaak totaal niet op elkaar. Het tropische type vlinderorchidee dat je nu bij GroenRijk kunt kopen, leeft in de natuur hoog in de kronen van de oerwoudreuzen. Het zijn zogenaamde epifyten. Maar ze voelen zich in jouw huis in een pot ook prima thuis. Het zijn om te verzorgen zelfs heel makkelijke planten en weinig planten bloeien zo lang en mooi (en steeds weer opnieuw!). GroenRijk heeft nu – in een geweldige kwaliteit – de prachtige, witbloeiende, grootbloemige 'Tropic Snowball' met liefst drie bloemtakken in de aanbieding. De planten staan in een qua kleur bijpassende kunststof kweekpot: ton sur ton. Zet hem zo op een onderschotel in je living of kies er een sierpot bij. Altijd mooi!

Zet je vlinderorchidee op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Dus niet vlak achter een raam op het zuiden, waar het erg heet kan worden. Zet hem dan liever iets verder van het raam af. Gewone kamertemperaturen – 18-22 °C – voldoen prima. Ook een gewone luchtvochtigheid – 40-50% – is goed genoeg. Geef maximaal eenmaal in de week (of eenmaal per negen dagen) matig water. Geef pas opnieuw water als de potgrond bijna droog aanvoelt. Ze hebben ook maar weinig voeding nodig. Eenmaal in de maand wat speciale orchideeënvoeding in het gietwater is genoeg. Als een stengel is uitgebloeid, kun je hem op 20-25 cm boven de potgrond (boven het derde oog op de stengel) afsnijden. Dan vormt zich weer een nieuwe stengel die opnieuw tot bloei komt. Vlinderorchideeën kunnen vaak bijna eindeloos doorbloeien. Als een plant blad laat vallen, is dat een teken dat hij aan rust toe is. Zet hem dan wat koeler weg en geef matig water tot hij weer nieuwe bloeistengels begint te vormen. Al die tijd wel gewoon matig water blijven geven. Na enkele jaren kan het nodig zijn je plant te verpotten in een iets grotere pot. Doe dat dan in verse, al genoemde, ruige orchideeënaarde. GroenRijk heeft die ook voor je in voorraad.

Vlinderorchideeën doen het prima in normale omstandigheden in je woonruimte. Maar als de lucht er heel droog is – minder dan 40% op de hygrometer – kunnen jonge bloeiknopjes uitdrogen. Voorkom dat door ze dan zo nu en dan met een fijne nevel te besproeien.

www.groenrijk.nl

Meer berichten