Tuintip van de Week!
Tuintip van de Week! (Foto: )

Violen

  Column

Broze blaadjes en ranke steeltjes… maar kwetsbaar? Integendeel! Violen zijn ijzersterk. Viola cornuta hebben wat kleinere bloemen en zijn zelfs nóg sterker dan gewone Violen. Viola cornuta, ofwel hoornviolen, zijn bovendien zeer winterhard. Alleen bij strenge vorst onderbreken ze hun groei even. Ze gaan dan platliggen om bij meer warmte gewoon weer op te veren!
Vorige week barstte het violennajaar los bij GroenRijk. Voor een paar euro koop je ook deze week een tray vol hoornviolen. Maar je kunt ook kiezen voor een relaxte optie: we hebben de Viola cornuta al voor je in hangers gezet. Nog steeds lekker betaalbaar, maar nu dus kant-en-klaar in een fraaie hangpot. Je hoeft alleen nog een fijn plekje te zoeken en aanhaken maar. Zo maak je zelfs de saaiste plek weer gezellig. Alsof je schildert met bloemen!
Echte eisen stellen violen niet qua verzorging. Halfschaduw heeft voorkeur boven hete zon. In het najaar zit het natuurlijk sowieso wel safe met de temperatuur. Maar Viola cornuta kúnnen een jaar rond bloeien. Vooruitdenken over een geschikte plek is dus nodig. Het enige wat violen nodig hebben is voldoende water dat niet te lang in de pot blijft staan. De hangers waarin we de violen verkopen voorzien al in goede afwatering. Af en toe een beetje biologische mest is bij violen in hangers aan te raden. Zij kunnen immers niet putten uit de voeding die volle grond biedt.
Violen zijn de stille kracht voor elke tuin. Violen passen overal. Ze zijn er in vrijwel elke kleur, effen of bont. Hoornviooltjes ruiken lekker kruidig. De bloemen van violen zijn eetbaar, ze hebben een friszoete smaak en staan geweldig op een salade. Violen zijn lekker betaalbaar, voor een paar euro heb je een tuin vol. Hoornviolen zijn bikkels, ze komen ongeschonden de winter door. Violen dijen lekker uit, ze vullen gemakkelijk borders en perken. Hoornviolen zijn makkelijk, alleen als je voor baas-boven-baasbloei gaat hoef je uitgebloeide bloempjes te plukken (schonen). Bouwmarktbezoek is niet nodig. Violen fleuren op zonder dat het je maar een lik verf kost. Violen blijven je verrassen: ze wandelen vrolijk je tuin door.

www.groenrijk.nl

Meer berichten