Onder luid gejoel werd de strijd tussen Koning Hulst en Koning Eik gestreden. Koning Eik heeft voorlopig de slag gewonnen, vanaf nu wordt het iedere dag weer een beetje langer licht. Op 21 juni zullen de twee broers elkaar opnieuw treffen. Foto: IngerMarlies Leeuwenburgh
Onder luid gejoel werd de strijd tussen Koning Hulst en Koning Eik gestreden. Koning Eik heeft voorlopig de slag gewonnen, vanaf nu wordt het iedere dag weer een beetje langer licht. Op 21 juni zullen de twee broers elkaar opnieuw treffen. Foto: IngerMarlies Leeuwenburgh (Foto: IngerMarlies Leeuwenburgh)

Koning Eik heeft de strijd gewonnen

  Cultuur

Hebben jullie het gehoord, het gejoel in de afgelopen dagen? Koning Hulst en Koning Eik, twee broers in hetzelfde koninkrijk, streden weer om de macht.

Het Land - Koning Hulst woont in het Noorden. Hij draagt een dikke wintermantel, op zijn hoofd een krans van hulst en in zijn hand een staf van hulst. Zijn vrouw Vlier draagt ook een mantel van dik zacht bont, een kroon van Vlierbloesem en een staf gemaakt van Vlierhout. Het is altijd donker in het gebied van de Hulstkoning en daarom leert hij zijn volk om rust te nemen, zuinig te zijn met het voedsel dat ze hebben, om na te denken over het leven en te leren omgaan met moeilijkheden in het koude gebied.
Zijn jongere broer Koning Eik is heel anders. Eik woont in het zuiden. Hij draagt niet meer dan een krans van eikenbladeren en zijn vrouw Hedera een krans van klimopbladeren. Meer hebben zij niet nodig, want in het Zuiden schijnt de zon volop en is het altijd warm. Koning Eik wil dat zijn volk geniet van het leven en feest viert. Vruchtbaarheid staat bij hem hoog in het vaandel en hij houdt van jong leven om zich heen. Maar de afgelopen tijd was Koning Eik niet blij. Het is koud en donker. Zijn volk is niet gelukkig. Hoe moeten ze hiermee omgaan? Koning Eik besloot naar zijn broer te gaan. Afgelopen week, op 21 december, arriveerde koning Eik bij het prachtige witte ijspaleis van zijn broer. Alles was mooi versierd met rode en groene decoraties. Hulst zat op zijn troon, samen met zijn vrouw Vlier. "Broer", sprak koning Eik, "mijn volk is niet gelukkig. Wij willen het licht en de zon terug in ons land. Help ons de zon terug te brengen." Maar Hulst zei: "Je volk moet eerst maar eens leren zuinig te zijn met wat ze hebben. Ze hebben een tijd van bezinning nodig waarin ze nieuwe plannen kunnen maken. Zonder plannen kom je nergens." Maar Koning Eik vond dat het lang genoeg had geduurd en besloot: "Als ik moet vechten voor de terugkeer van het licht, zal ik dat doen." Op de heuveltop waar het paleis staat verzamelde het volk zich en onder luid gejoel barstte de heftige strijd tussen de koningen los. Koning Eik was verzwakt door de kou en het weinige licht. Maar toen hij dacht aan de zon die eindelijk weer moest branden kreeg hij de kracht. In één slag versloeg hij de Hulstkoning, die nu gewond op de grond lag. Koning Eik beval hem de zon terug te geven. En zo gebeurde het. Koning Eik is snel op weg gegaan naar zijn volk om het zonlicht en de warmte te brengen. Het volk kan zich nu weer verheugen op iedere dag iets langer licht, op feest, overvloed, genezing en vruchtbaarheid. Totdat Koning Hulst op 21 juni zijn deel weer opeist. Maar dat zien we dan wel weer.

Meer berichten