Sinds 2016 groeit carnavalsvereniging De Tekswippers weer. De jeugd is een echte kartrekker en doet dit jaar ook met een eigen wagen mee aan de optocht.
Sinds 2016 groeit carnavalsvereniging De Tekswippers weer. De jeugd is een echte kartrekker en doet dit jaar ook met een eigen wagen mee aan de optocht.

Altijd reuring met De Tekswippers

  Cultuur

Carnavalsvereniging De Tekswippers mag de zestig jaar ruim zijn gepasseerd, maar het feesten zijn de leden nog lang niet moe. "Waar wij komen, daar leeft het carnaval op", zegt bestuurslid Joep van den Hooven.

WAALWIJK - In al die jaren heeft De Tekswippers verschillende uitvalsbases gehad. "We zijn begonnen in Thalia. In 1970 verkasten we naar De Korenbeurs, daarna kwamen we terecht bij De Gecroonde Leersse, beter bekend als café Ko de Nijs", vertelt Joep. In de kroeg van Ko de Nijs heeft de carnavalsclub aan de basis gestaan van het tonpraoten. "Er kwam een hoop volk op af, theater was toen nog een relatief onbekend fenomeen." Ko kon het met tappen maar amper bijhouden, dus hielpen we mee met glazen ophalen. Ook kleedden we de zaal aan. Als de handjes uit de mouwen moesten worden gestoken, dan konden de uitbaters altijd op ons rekenen."

In 1987 brandde De Gecroonde Leersse jammer genoeg af en verhuisde het gezelschap noodgedwongen naar Het Lido en later naar 't Bourgondisch Hof. Nu resideren De Tekswippers, die ongeveer 25 leden telt, bij Jays. "We zijn weer thuis, in het centrum. De afgelopen jaren hebben we meer reuring gekregen in het centrum. Daar hebben we zeker een bijdrage aan geleverd. Als je De Tekswippers in huis haalt, dan weet je dat er van alles wordt georganiseerd. Doe je niks, dan gebeurt er ook niks."

Natuurlijk doet De Tekswippers mee met de optocht. Altijd met een loopgroep, want van bouwen hebben ze geen verstand. "We staan er altijd weer van te kijken hoeveel mensen er komen kijken, want zoveel stelt de optocht niet voor. Dat de kwaliteit beter kan, daarover wordt tijdens carnaval niet gepraat. Dan draait het om de lol. "Het wordt bar gezellig, zeker als De Tekswippers binnen zijn."

De Tekswippers is 62 jaar geleden ontstaan in zaal Thalia in de Stationstraat in Waalwijk. Een paar jongelui organiseerden een knalfeest, geholpen door een bandrecorder met gigantische spoelen en een paar boxen. De naam Tekswippers is ontleend aan een stuk gereedschap van de schoenmakers. Teksen zijn kleine spijkertjes die met een de tang uit de zolen werden gewipt.

Meer berichten