Stabat Mater van Haydn in Sint Jan

  Cultuur

Het Hasselts Gemend Kapelle Koor uit Tilburg brengt op 18 maart een prachtige uitvoering van het Stabat Mater van Haydn in de Sint Jan in Waalwijk. De organisatie is in handen van 'Vrienden van Sint Jan de Doper'.

WAALWIJK - Het gedicht Stabat mater dolorosa is waarschijnlijk in de 13e eeuw geschreven door een Franse of Italiaanse franciscaner monnik. Het beschrijft het verdriet van Maria tijdens de kruisiging van haar zoon Jezus. Het Stabat Mater is genoemd naar de beginwoorden: Stabat mater dolorosa ('De moeder stond bedroefd'). Zo'n 250 componisten hebben het Stabat Mater in de loop van de tijd op muziek gezet. Joseph Haydn, de bekende Oostenrijkse componist, schreef zijn Stabat Mater in 1767 voor een uitvoering op Goede Vrijdag. Om uitdrukking te geven aan de beschrijving van lijden en smart gebruikt hij voor zijn tijd dramatische en gewaagde harmonieën en verrassende dynamische effecten. Het Stabat Mater van Haydn werd al snel na de première een geliefd werk, wat onder meer blijkt uit het feit dat kopieën van de partituur in bibliotheken in heel Europa zijn teruggevonden.
Thieu Mertens, lid van de organiserende Vrienden van Sint Jan de Doper, vertelt: "Persoonlijk vind ik het mooiste van het Stabat Mater de tekst Stabat Mater dolorosa, Iuxta crucem lacrimosa, Dum pendebat filius: Naast het kruis, met schreiende ogen, Stond de Moeder, diep bewogen, Toen de Zoon te sterven hing.' Het raakt mij keer op keer weer diep. Het is de Paastijd en het Stabat Mater is een zeer indrukwekkend stuk waar mededogen in muziek wordt weergegeven. Niet alleen voor Christenen dus, maar voor allen die zich willen verplaatsen in een anders lijden."
Het Hasselts Gemengd Kapelle Koor (HGKK) uit Tilburg zingt het Stabat Mater onder leiding van dirigent Ramon van den Boom. Het 40 leden gemengd koor wordt ondersteund door vier solisten en een pianist. Het HGKK richt zich op een breed repertoire. Grote werken uit het klassieke repertoire worden afgewisseld met wereldse, lichte en moderne muziek.
De 'Vrienden van Sint Jan de Doper' organiseren regelmatig bijzondere optredens in de mooie kerk in het centrum van Waalwijk. Het Stabat Mater begint op zondag 18 maart om 14.30 uur. De kerk is vanaf 14.00 uur open. Deze uitvoering belooft een prachtige muzikale middag op te leveren, zeker in de Paastijd. Iedereen is van harte welkom. De entree is gratis; na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Meer berichten
Shopbox