Christel Asselbergs-van de Ven heeft de tentoonstelling 'een kleine greep uit groots werk’ zelf samengesteld. Met dertig werken wordt de kwaliteit en diversiteit van het werk van Jan Asselbergs treffend weergegeven.
Christel Asselbergs-van de Ven heeft de tentoonstelling 'een kleine greep uit groots werk’ zelf samengesteld. Met dertig werken wordt de kwaliteit en diversiteit van het werk van Jan Asselbergs treffend weergegeven. (Foto: )

"Met deze expo is Jan weer dichtbij"

  Cultuur

Ruim drie jaar na zijn overlijden staat kunstenaar Jan Asselbergs, een groot deel van zijn leven woonachtig in Waspik, weer volop in de schijnwerpers. Zijn vrouw Christel Asselbergs-van de Ven (57) besloot in te gaan op het verzoek van Museum Slager in Den Bosch om een kleine tentoonstelling van zijn diverse werk in te richten. Die tentoonstelling werd onlangs geopend en is te zien tot 29 juli.

WASPIK - In de aanloop naar de expositie zijn er bij Christel heel wat emoties los gekomen. Ze is amper over het overlijden van haar man op 17 januari 2015 heen. "De tijd dat Jan en ik samen waren was onbeschrijflijk", blikt ze terug. "We vulden elkaar zo goed aan waardoor privé en het werk van Jan als kunstenaar prima samen gingen. Ik was bij zijn werk altijd aanwezig, regelde de locatie, het eten, zorgde goed voor Jan's 'zitters'. Daardoor kon Jan zich helemaal richten op dat was hij het liefst deed: prachtige kunstwerken maken. Van elk schilderij dat ik nu, na al die jaren weer in mijn hand heb, weet ik nog precies in welke setting het is gemaakt en hoe Jan zich op dat moment voelde. Het doet veel met me."

Voor de tentoonstelling 'een kleine greep uit groots werk' wist Christel een mooie selectie te maken uit het omvangrijke oeuvre van Jan. Het laat zien dat het werk van Asselbergs veel meer omvat dan portretten. "Er zijn nog wat pentekeningen te zien, beeldhouwwerken maar ook muziekstukken en de plaat die hij ooit opnam. Jan deed waar hij op dat moment het meeste zin in had. Als ontspanning, tussen het schilderen door, maakte hij soms de mooiste tekeningen of schreef hij verhalen. Nog meer dan toen realiseer ik me nu hoe bijzonder Jan als kunstenaar was. Maar nog meer als mens; ons leven is geen moment saai geweest."

Gelukzoekers

Christel leerde Jan kennen in 1978 toen hij haar docent tekenen op het St. Pauluslyceum in Tilburg was. Ondanks het grote leeftijdsverschil en het feit dat een relatie tussen een docent en een leerling 'eigenlijk niet kon', bleek de liefde te sterk. De twee zochten samen het geluk en kwamen in Waspik terecht. Vanaf dat moment trokken ze altijd samen op. "We zijn nooit van elkaars zijde geweken. We stonden volledig naast elkaar, waren één team en hebben zo ons levenspad samen bewandeld. Het pas stopte echter veel te vroeg toen Jan na een kort ziektebed begin 2015 overleed."

Nalatenschap

Het eerste jaar na het overlijden van Jan trok Christel zich helemaal terug. Ze had tijd en ruimte nodig om een manier te vinden om zonder haar levensgezel verder te gaan. Jan's werk stond in een kluis goed opgeborgen. Tot het moment dat Christel een selectie moest gaan maken voor de tentoonstelling in Museum Slager. "Jan was een schilder in hart en nieren, werkte hard en heeft veel werk nagelaten. Hij vond dat hij het verplicht was aan zijn talent om altijd bezig te zijn. Het is nog een hele klus om al zijn werk in kaart te brengen. Maar het is me wel gelukt een selectie te maken van werken die Jan en mij erg dierbaar zijn. Ik ben super trots op het resultaat. Het geeft de diversiteit goed weer en laat zien hoe uniek Jan was in alle opzichten."

Tentoonstelling

De tentoonstelling 'een kleine greep uit groots werk' in Museum Slager werd op zondag 6 mei onder aanwezigheid van tweehonderd genodigden geopend door Christel Asselbergs-van de Ven. Zo'n dertig werken zijn te zien in de grote zaal en in de naastgelegen kleine zaal. De toegang tot het museum is voor kinderen tot 12 jaar gratis; volwassenen betalen 7,50 euro.

Meer berichten